Edirne’de caddelere bile HES koduyla giriliyor

Edirne’deki vaka artışlarının önüne geçmek ve yayılımı azaltmak amacıyla İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı kapsamında kentin en yoğun caddelerinden Saraçlar ve Çilingirler'e girişlere HES kodu zorunluluğu getirildi.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz 

EDİRNE
- Edirne’nin çok yüksek riskli iller grubunda yer alması ile birlikte Edirne Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yeni tedbirler getirildi. Korona virüsü salgının yayılımını azaltmak için alınan karar gereği Edirne Merkez Saraçlar caddesi giriş ve çıkışı, Çilingirler caddesi (Kervansaray) giriş ve çıkışı, Atatürk anıtı giriş ve çıkışı, Balık Pazarı giriş ve çıkışı, Lari Camii giriş ve çıkışında  bariyerli kontrol noktaları oluşturularak polis ve zabıta ekipleri tarafından HES kodu sorgulanması yapılmaya başlandı. Zindanaltı girişinin tamamen kapatılmasına ve Saraçlar caddesini gören sokak ile Çilingirler caddesinde belli yerlerin giriş ve çıkış noktası olarak belirlenmesine karar verildi. 

HER 4 METREKAREYE 1 KİŞİ SINIRLANDIRMASI

Kurul ayrıca Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki Usul ve Esaslara uygun olarak her 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde sınırlandırılmasına ve buna ilişkin gerekli fiziki tedbirler ve diğer önlemlerin eksiksiz alınmasına, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27. ve 72. maddeleri uyarınca karar verdi.



'TÜRKİYE ORTALAMASINA GÖRE EDİRNE YÜZE 68 ARTIŞ GÖSTERDİ'

Türk Tabipler Birliği Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Türkiye ile Edirne ortalamasının 27 Şubat- 5 Mart haftasında bakıldığında, Edirne’deki vaka sayısının yüzde 68 artış gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Altun, cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının çok büyük bir hata olduğunu ifade ederek, “En azından kırmızı renk olan illerde cumartesi günleri yasağa dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Altun, “Ne kadar hareketlilik varsa o kadar bulaş olacağı ortadadır. Eğer gerçekten radikal önlemler alınmaz ise vaka sayılarının artışı kaçınılmazdır. Mart ayının son haftasına ve nisan ayının ilk haftasına doğru bir pik bekleniyor.

'NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRİYORUZ DERKEN KISITLAMALAR BAŞLADI'

Çilingirler caddesi esnaflarından Serdar Ahmet Çakır, dükkanlarının önüne kurulan barikatların da kontrollü olarak açılmasını istedi. Dükkânlarının neredeyse bariyerler ile kapatıldığını kaydeden Çakır, “Saraçlar caddesi başından HES kodu ile giriş yapılacağı belirtildi. Dükkânlarımızın önü tamamen kapatıldı. Normalleşme sürecine giriyoruz derken turistleri beklerken bu uygulamalar başladı. Çilingirler caddesinden girişlerin tamamen kapatılmasını yanlış buluyoruz” dedi.

ÇAY OCAKLARININ FAALİYETLERİ 2 HAFTA DURDURULDU

Edirne’nin Çok Yüksek Riskli İller arasında yer alması ile birlikte alınan tedbirlerden çay ocakları da etkilendi. Edirne Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile kentte bulunan çay ocaklarının 8 Mart 2021 tarihinden itibaren 2 hafta süre ile 22 Mart 2021 tarihine kadar faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi.