Romanlardan Erman Toroğlu'na: Erklerin dilencisi

Eski hakem Erman Toroğlu'nun Gaziantep FK Teknik Direktörü Marius Sumudica'yı eleştirirken sarf ettiği ırkçı sözlere Edirne ve Çanakkale'deki Romanlar tepki gösterdi. Açıklamalarda, "Kültürel farklılıklardan dolayı aşağılanmak istemiyoruz" denilirken “Dışlayıcı bu söylemler, toplumsal eşitlik ve sosyal adalet meselesidir" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz / Eren Aşnaz

DUVAR - Spor yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu`nun, bir spor programında Gaziantep FK'nin yollarını ayırdığı Teknik Direktör Marius Sumudica ile kulüp başkanı arasındaki maaş tartışmasını yorumlarken kullandığı ırkçı ifadelere Romanlar tepki göstermeye devam ediyor. Programın ardından hakkında suç duyurusunda bulunulan Erman Toroğlu hakkında bugün Edirne ve Çanakkale'de de basın açıklaması yapıldı. 

'AYRIŞTIRILMAK, DIŞLANMAK AŞAĞILANMAK İSTEMİYORUZ'

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği adına açıklamayı okuyan Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Gamze Kesermiş, “Bizler, Kültürel farklılığımızdan dolayı ayrıştırılmak, dışlanmak aşağılanmak istemiyoruz. Çingene/Roman guruplara yönelik zaman zaman siyasetçilerden, kamu görevlilerinden, köşe yazarlarından, ayrımcı, aşağılayıcı ifadeler görebilmekteyiz” dedi.

Çingene toplumuna yakıştırılan dilenci tanımı yakışıksız olduğunu dile getiren Kesermiş, "Erklerin dilencisi olan Erman Toroğlu'nu, bulunduğu ahlaki yapının çürümüşlüğü içinde kullanmış olduğu sözlerden dolayı Çingeneler olarak esefle kınıyoruz” ifadelerini kullanılırken basın açıklaması sırasında eski hakem Erman Toroğlu'na kırmızı kart gösterildi.

'DIŞLAYICI BU SÖYLEMLER, SOSYAL ADALET MESELESİDİR'

Çanakkale'de Romanların yoğun olarak yaşadığı Fevzipaşa Mahallesi halkı da Toroğlu’nun ifadelerine karşı mahalle meydanında bir araya gelerek açıklama yaptı. Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği Başkanı Hüseyin Çay, "Toplumda sosyo-ekonomik duruma, etnik kökene, dini inanca, cinsiyete, bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlık durumuna veya yaşa bağlı ayrımcı politikaları körükleyen ekonomik ve sosyal uygulamalar, özellikle Romanları sosyal dışlanma tehdidi ile karşı karşıya bırakıyor. Dışlayıcı olan bu söylemler ve tutum, toplumsal eşitlik ve sosyal adalet meselesidir" dedi.

Çingene kelimesinin gündelik dilde ırkçı bir anlam yüklenerek kullanıldığını belirten Çay, “Toplumu ayrımcılığa, bölücülüğe ve ırkçılığa sevk eden bu zihniyet ile mücadelemiz eşitliğin ve kardeşliğin hukukunu bütün ülkede egemen kılana kadar sürecektir” şeklinde konuştu.