Edirne Belediye Başkanı Gürkan: Barajlarda 5-6 aylık rezerv var

Barajlardaki doluluk oranının son yılların en düşük seviyesine indiği Edirne'de Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentin 5-6 aylık su rezervinin olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Trakya’da 1991 yılından beri en kurak dönem yaşanıyor. Şehrin su kaynaklarında Kayalıköy Barajı'nın su seviyesi yüzde 6’ya düşünce ekolojik dengeyi bozmaması amacıyla buradan su alımı durduruldu ve su seviyesi yüzde 32’lerde olan Süloğlu Barajı'ndan şehre su ulaştırılmaya başlandı. Paşaçayırı mevkiinde bulunan 12 adet su kuyusu da kentin su ihtiyacı için takviye olarak kullanılıyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, barajlarda 5-6 aylık su rezervi bulunduğunu belirterek, “Paşaçayında 12 tane içme suyu kuyumuz var. Hepsi aktif durumda, geçen hafta arkadaşlar çalışmalarını yaptılar. Şimdi üç tane daha ilave kuyu açıyoruz, yine Paşaçayırı mevkiine Devlet Su İşleri'nin (DSİ) gösterdiği yerlerde, kuyu sayımız 15’e çıkacaktır" dedi.

DSİ, YEDİ KİLOMETRELİK HATTINI İHALEYE ÇIKARACAK

Süloğlu ve Kayalıköy barajlarının buluştuğu noktada iki hattı birleştirdiklerini kaydeden başkan Gürkan, Süloğlu Barajı hattının çok eski olduğunu, 30 yıllık boruların sık sık patladığını dile getirdi. Bu nedenle de projesinin hazır olan yedi kilometrelik asbestli boru hattını çelik hatta çevireceklerini kaydeden Gürkan, DSİ 11. Edirne Bölge Müdürlüğü’nün yakın bir zamanda bu hattı ihaleye çıkaracağını söyledi.

Bundan sonra Edirne’de çok uzun süre suyun iletimi konusunda herhangi bir problem yaşanamayacağını belirten Gürkan, “Evlere taşınması anlamında bir sıkıntı yaşamayacağız, ama kuraklık başka bir tehlike, başka bir tehdittir. Bununla ilgili üzerinde çalıştığımız çeşitli konular var, suyun daha tasarruflu kullanılması, daha ekonomik kullanılması şeklinde önümüzdeki günlerde vatandaşlara açıklayacağız. Su tasarrufu konusunda hangi alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor, bu çalışmayı da DSİ ile müşterek yapıp Edirne kamuoyuna açıklayacağız” şeklinde konuştu.