Eczacılardan uyarı: Bıçak kemiğe dayandı, ilaç yokluğu artıyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, organ nakli hastalarında kullanılan ilacı üreten firmanın ithalatı durdurduğunu belirterek açıklama yaptı, ilaç yokluğuna karşı önlem talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İsviçre kökenli çok uluslu ilaç firmasının organ nakli hastalarında kullanılan ilacını Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan ettiğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “'Mikofenolat mofetil' etken maddeli ilacın Türkiye'deki ticari faaliyeti 31 Ağustos 2023 tarihi itibariyle sona erdi” dedi. İlaç firmalarının zarar ettikleri yerlerde ilacı ithal etmediklerini veya üretmediklerini ifade eden Saydan yaptığı açıklamada, “Mikofenolat mofetil etken maddeli bu ilaç böbrek, kalp ve karaciğer nakli yapılan hastalarda akut organ reddini önlemek için kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘YERLİ İLAÇ SANAYİSİNİN YÜKÜ AĞIRLAŞIYOR’

Söz konusu ilaç firmasının sendikaya yazdığı bilgilendirme yazısında, “Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarına bağlı olarak dünyada hastaların erişimine sunulan firmamızın yenilikçi çözüm ve tedavilerini, Türk hastaların kullanımına sunamamanın derin üzüntüsünü yaşarken piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandığını aktaran Nurten Saydan, şirketin mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının uygulanabilirliğini sorguladığını söyledi.

Saydan bulunamayan ilacın en pahalı ilaç olduğunu söyleyerek, “Bıçak kemiğe dayandı, ilaç yokluğu artıyor” dedi ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sonuç olarak çok önemli bir organ nakli sonrası kullanılan, hayati öneme sahip ilaç, piyasadan sessizce kaybolan diğer ilaçlar gibi artık bulunmayacak. Önceki senelerde bu ilaç firmaları hekimlere ilaçlarını yazdırmaya çalışır eczanelerimize gelerek kendi ilaçlarını anlatırlardı. Günümüzde ise biz ülkenizi terk ediyoruz, diyorlar. Yerli ilaç sanayimizin yükü ağırlaşıyor. Uzunca süredir yeni molekül tedavi edici ilaçlar da ancak özel ithal yoluyla ve de nerede ise onlarca katı fazlasına tedarik ediliyor.” (DUVAR)