Eber Gölü kuruyor, göçmen kuşlar artık gelmiyor

İklim bilimci Dr. Öğretim Üyesi Bozyurt, Eber Gölü’nü besleyen akarsular önüne yapılan bentler ve barajların gölün damarlarını kestiğini ve pek çok göçmen kuş türünün artık göle gelmediğini söyledi.

Eber Gölü
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afyonkarahisar’ın Çay ilçesindeki Türkiye’nin 12. büyük gölü Eber Gölü, yanlış çevre politikaları nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden iklim bilimci Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt, göl sularının iki yılda ciddi şekilde azaldığını ifade ederek gölün ekolojik dengesinin bozulduğunu ve göçmen kuşların da artık göle uğramadığını söyledi.

‘GERİ DÖNÜŞÜ ARTIK ÇOK ZOR’

İnsanların gölü besleyen akarsuların önüne bent barajlar çekmesi ve kaçak kuyu açması nedeniyle göldeki suların giderek azalmaya başladığını ifade eden Bozyurt,

Okan Bozyurt

“Küresel ısınma var, yağış rejimi değişti, buharlaşma şartları çok fazla ama bakarsanız bu göle asıl suyu getiren yer Sultan Dağı’ndaki drenaj sistemidir. Bu sistem bu göle hayat veren bir yerdi, özellikle de akarsular öyleydi. Daha sonra insanlar oralara bentler ve barajlar yaptılar. Bu yapay bentler ve barajların sonucunda buraya gelen sular yavaş yavaş giderek azalmaya başladı ve göl giderek beslenememeye başladı. Bunun dışında gölün etrafında çok sayıda kaçak kuyu açıldı. Bütün bu etkenler birleştiği zaman gölde maalesef bu acı görüntü oluştu. Buraya artık Eber Gölü diyemeyiz. Buraya artık ‘Eber bataklığı’ demek daha doğru olur. Göl şu an kuruma sürecine girdi ve geri dönüşü artık çok zor” dedi.

‘KUŞLARIN BESLENDİĞİ CANLILAR YOK OLDU’

Gölün yaklaşık iki kilometre kadar içeri çekildiğini ve gölün ekolojik durumunun bozulmaya başladığına dikkati çeken Bozyurt, “Burası Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından bir tanesi ama maalesef pek çok göçmen kuş türü buraya artık gelmemeye, rotalarını değiştirmeye başladı. Çünkü buradaki canlı sistemi zarar gördüğü için o kuşların burada beslendiği canlılar da yok oldu. Son yapılan gözlemlerde göçmen kuşların sayısında önemli derecede bir azalma tespit edildi” şeklinde konuştu.

‘GÖLDEKİ YANGINLAR EKOLOJİK SİSTEMİ BOZDU’

Eber Gölü’ndeki yangınların da ekolojik sistemin bozulmasına neden olduğunu ifade eden Bozyurt, “Eber Gölü’nde birileri özellikle bu yangınları çıkartıyor. Birileri de burası için ‘burayı tazeleyerek fazla artıkları yok etmek istiyoruz’ diyorlar. Hâlbuki bu çok sıkıntılı bir düşünce. Çünkü onların içerisinde çok önemli bir ekosistem var. Buradaki canlılar yandığı zaman, göçmen kuşların beslenmesi de zor oluyor. Besin bulamayan göçmen kuşlar da artık gelmiyor” ifadelerini kullandı.

‘GÖLDE OKSİJENSİZ ALANLAR ARTMAYA BAŞLADI’

Eber Gölü’ne dökülen sanayi ve evsel atıklar nedeniyle oksijensiz alanların arttığını da söyleyen Bozyurt, “Gölde ayrıca aşırı bir kirlenme var. Akarçay’ın yan kolları Afyon’dan çıkarak, Eber Gölü’ne doğru gidiyor. Afyon’daki bütün evsel ve sanayi atıklarını bu yan kollar Eber’e taşıyor. Bir de gölün kuzeyinde hemen yanı başında alkaloid fabrikası var. Bu fabrikanın atıkları da Eber Gölü’ne boşaltılıyor. Bunların da etkisiyle şu an gölde oksijensiz ortam artmaya başladı” dedi.

Etiketler eber gölü kuruma