'Ebabil Harekatı ile TRT'nin bülteni arasında fark yok'

Evrensel yazarı Ceren Sözeri, troll örgütlenmelerinin kapsamını değerlendirdiği yazısında iktidar yanlısı medyanın sosyal medya trollerinin üslubuyla haber yaptığına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sosyal medyada troll tartışması, Özgür Özel'in açıklamalarıyla yeniden kapsamlı olarak ele alınmaya başlandı. İlgi çekmek için her gönderiye kışkırtıcı yanıt veren bireysel trollerden çok, siyasi amaçlarla örgütlenen ve maaşa bağlanan trollerin varlığı tartışma yarattı. 

Sosyal medyada "yankı odaları" kavramını ele alan Evrensel yazarı Ceren Sözeri, "Kutuplaşmanın önemli nedenlerinden biri sayılan yankı odaları bizim, özellikle sosyal medyada, farklı görüşlere erişimimizin olmadığı, yalnızca bizim gibi düşünenlerden oluşan bir gruba hapsolduğumuza dayanarak yeni çağın bir sorunu olarak önümüze konuyor" diye yazdı. Ancak Sözeri'ye göre, sosyal medyada diğer görüşlerden kaçmak mümkün değil. Trollerin tarzının sadece sosyal medya ile sınırlı kalmadığını ifade eden Sözeri, "Trolleri biz beslemeyelim de ya iktidar besliyorsa ne yapalım?" başlıklı yazısında, iktidar yanlısı medyanın troll üslubuyla yaptığı haberlere de dikkat çekti: 

"Özel’in organize trol grubunun başında olduğunu iddia ettiği Emin Şen, 2013’te Türkiye gazetesinden Fatih Vural’a konuşmuş. Soylu’nun AKP’ye katılımının ardından partide sosyal medyada atılım olduğunu, bir grup kurulduğunu söylüyor, bu konuda Bakanlar Kurulu’na sunum bile yapmış ve ekliyor 'Siyasiler algı yönetimi açısından hâlâ geleneksel medyayı öncelikli gördükleri için oraya odaklanıyorlar; ama bu olaylarda gördük ki [Gezi’den bahsediyor], geleneksel medya da sosyal medyanın peşinden koşuyor. Artık gündem burada belirleniyor.' Siyasi gayesini göz ardı edersek çok teknoloji determinist bir bakış açısı diye eleştirebiliriz ama cümlede sihirli bir sözcük var, o da bir ara kullanıla kullanıla (hatta muhalefete dair bir suçlama olarak) suyu çıkmış bir kavram 'algı yönetimi'. Eğer böyle bir amacınız varsa işinizi sosyal medyaya bırakmazsınız. 'Sosyal medya bununla yıkıldı', 'sosyal medyada çok tepki çeken paylaşım'… Haberlerin büyük bir kısmı bunlardan oluşuyor. İktidar medyasını takip etmiyorsunuz, bu haberleri de görmediniz diyelim. Gençlerin özgürce soru sorduğunu iddia eden Babala TV’yi takip ediyorsunuz, geleneksel medyayla işiniz yok, Youtube size yetiyor, hop biri kalkıp Barış Atay’a 'Size terörist diyorlar' diye soruyor. Terörist diyen kim? Döndük mü başa…

Özgür Özel’in bahsettiği Ebabil Harekâtı, hiç hız kesmeden paylaşımlarına devam ediyor, kimden cesaret alıyorlar? Ebabil Harekâtı’nın hesabına girin, paylaşımlarına, kullandıkları dile bakın, sonra da herhangi bir TRT Haber bülteni açın, bir fark göremeyeceksiniz. Kimleri retweet’lediklerine bakın, kimlerin destek çıktığına bakın. Algının hiç de sosyal medya üzerinden yönetilmediğine ikna olacaksınız. Dahası RTÜK’ün kimlere ne cezalar verdiğini (en son Halk TV’ye kendilerini eleştirdiği için ceza verdi) düşünün, bir de kimlere neden ceza vermediğini. Medya gruplarının anlı şanlı magazin ödüllerinde kimlere ödül verildiğini hatırlayın, bir de kimlerin dışlandığını.

Sonuç olarak hiçbirimiz bir yankı odasında kapalı değiliz, istemesek de olan biten her şeyden haberimiz var. Üstelik bu, yalnızca trol grupları sayesinde olmuyor, bu gruplar topyekûn bir operasyonun parçası. Trol grupları da kamu kaynaklarından besleniyor, TRT de. İyi haber şu ki, nasıl biz bundan haberdarsak onlar da buralarda yazılanlardan haberdar. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Selahattin Demirtaş’ın Twitter’dan paylaştığı mesajları engellemenin yollarını aradıklarını söylemesi bunun en bariz kanıtı.

Özel’in gösterdikleri kayıt altına almak, uyarmak adına çok önemli. Lakin bir yanda demokrasinin araçlarını onu ortadan kaldırmak için kullanan medya ve iktidar destekli bir operasyon varken onu sadece ifşa etmenin siyasi sonuç yaratmasını beklemek bu koşullarda biraz naif kalıyor. İktidarın jargonuyla 'büyük resmi'görüp, sesimizi kısamayacaklarına dair güçlü bir duruşun bu dönemde daha etkili ve daha cesaret verici olacağı açık.' (HABER MERKEZİ)