Düzce'de hava kirliliği: Trafikte tek-çift plakaya geçilebilir

Düzce Valiliği’nde ‘Hava Kalitesine Yönelik Çalışmaların Değerlendirilmesi’ konulu toplantı yapıldı. Vali Cevdet Atay başkanlığında yapılan ve ilgili kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda Düzce’de hava kirliliğinin artması durumunda trafikte tek ve çift plaka uygulamasına geçilebileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

Atilla Gösterişli

DÜZCE - Düzce’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Hava İzleme Kalitesi Ağı’ verilerine göre hava kalitesinin riskli seviyeye gelmesinin ardından şehir merkezinde kurulan ölçüm istasyonlarından alınan veriler valilikte bulunan Mahalli Çevre Kurulu’nda değerlendirildi. Kurulda, hava kalitesi ölçüm istasyonlarından günlük olarak alınan verilerin aylık istatistik raporu çıkarıldı. Buna göre, Düzce’deki hava kirliliğine yüzde 21 oranında trafiğe çıkan araçların egzoz gazlarının neden olduğu tespit edildi. Bölgede kurulu bulunan sanayi tesislerinin kirliliğe katkısı yüzde 39, ısınma kaynaklı kirlilik oranı ise yüzde 40 olarak belirlendi.

TRAFİKTE TEK VE ÇİFT PLAKA UYGULAMASINA GEÇİLEBİLİR

Mahalli Çevre Kurulu toplantısından çıkan sonuçların ardından bu kez Vali Cevdet Atay başkanlığında ‘Hava Kalitesine Yönelik Çalışmaların Değerlendirilmesi’ konulu toplantı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantı sonucunda hava kirliliğinin önlenmesine yönelik bir dizi karar alındı. İdari yaptırımın esas alınacağının belirtildiği kararlar dizini şu şekilde:

“Mahalli Çevre Kurulu toplantılarında alınan kararlarının uygulanması, Kuzey Çevre Yolu'nun tamamlanarak Düzce Merkez'den geçen şehirlerarası ulaşımın hafifletilmesi, doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılacak yakacak yardımın doğal gaz kullanımı yönünde olması, gerekli görüldüğü takdirde sanayi tesislerine sürekli ölçüm ve izleme cihazlarının kullandırılması, meteorolojik verilere göre hava kirliliği yaşanması muhtemel günlerde trafikte tek ve çift plaka uygulamasına geçilebileceği, anız, lastik, mobilya vb. yakılmasıyla kaçak emisyon oluşturan olayların önüne geçilmesi ve idari yaptırım uygulanması gerektiği kararı alınmıştır”

TEMİZ HAVA EYLEM PLANI

Düzce Belediyesi de hava kirliliği ile mücadele kapsamında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile iş birliğine gidiyor. Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, AİBÜ Mühendislik Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Öztürk ile birlikte proje hazırladıklarını belirtti ve "Elde edilen ölçümler çerçevesinde kesintisiz uygulama dönemine geçiyoruz. Süreklilik haline getirilecek ve somut eylemlerle destekleyeceğimiz ‘Temiz Hava Eylem Planı’nı uygulamaya başlıyoruz. Biz sadece havası, suyu değil bu şehrin tamamının temiz olmasını istiyoruz” dedi.