Düzce’de hasarlı binalara teknik inceleme yapılmadan belge verildi

İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Temsilciliği, 12 Kasım depremi sonrasında hasarlı binalara, güçlendirilmesi tam yapılmadan ve teknik inceleme olmadan ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verildiğini açıkladı.

12 Kasım 1999'da Düzce'de deprem meydana geldi.
Google Haberlere Abone ol

DÜZCE - ‘Düzce Depremi’nin 22’inci yıl dönümünde İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Temsilcisi Ayşe Emiroğlu, bir basın açıklaması yaptı. Emiroğlu, deprem sonrası oluşan hasarlı binalara ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verildiğini iddia etti.

‘YETKİN MÜHENDİSLİK YASASI ÇIKARILMALI’

Tüm uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmasında ülke olarak gecikildiğini belirten Emiroğlu, “Yeni yapılmakta olan binaların proje aşamasında yönetmeliklere uyulması, uygulamada ise denetimlerin çok iyi yapılması gerekmektedir. Mesleki ve ahlaki yetkinliği dikkate alan ve meslek odaları tarafından belgelendirilen mühendislerin ve mimarların içinde bulunduğu yapı denetim sisteminin kurulması gerekmektedir. Ayrıca Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı’nda bulunan Yetkin Mühendislik Yasası’nın acilen çıkarılması denetimlerin sağlıklı olması açısından çok önemlidir” dedi.

Düzce’de deprem sonrası güçlendirilmesi tam olarak yapılmamış ve İmar Barışı kapsamında hiçbir teknik inceleme yapılmadan ‘’Yapı Kayıt Belgesi’’ verilmiş pek çok binanın olduğunu söyleyen Emiroğlu, “Kentsel dönüşüm planlarının ranta dayanmayan uygun zemin ve yapılaşma koşulları sağlanarak yapılması da güvenli yapı oluşturulmasında gereklidir” diye konuştu.

‘ESKİ VE YENİ YAPILAR İÇ İÇE’

İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aydoğdu da şu uyarılarda bulundu: “Eski yapılar, adı üzerinde daha önceki deprem yönetmelikleri ile inşa edilmiş, o zamanın kanun ve yönetmelikleri ile yapılmış yapılardır. Şunu da söylemek gerekir; inşa edilen yıllardaki yönetmeliklere uyularak yapılmış ilimizde ve tüm Türkiye’de deprem sonrası ayakta duran çok yapı bulunmaktadır. Buradaki en büyük problem hiçbir mimarlık ve mühendislik hizmeti almamış yapıların akıbetidir. Bunlar civarında bulunan yeni yapılara, insanımıza, maddi ve manevi kayıplara zarar verecektir. Bu konuda özelikle ilgili idarelere çok önemli görevler düşmekte. Özellikle bitişik nizamlı parsellerde kat yükseklikleri, arada bırakılması zorunlu dilatasyon boşlukları, katların birbiri ile aynı yükseklik olması gibi birçok kriter eski yapılar ile yeni yapıların deprem anındaki durumunda hasarını belirleyecektir.” (DUVAR)