Düzce Belediyesi tepkilere rağmen kavşak isminden vazgeçmiyor

Düzce Belediyesi yerleştirdiği kavşak tabelasına tepki gelince yenisi ile değiştirdi. Ancak durumdan memnun olmayan halka ve STK temsilcilerine göre belediye, 'algı operasyonu' yapıyor.

Düzce Belediyesi, tabelayı ikinci kere değiştirdi.
Google Haberlere Abone ol

Atilla Gösterişli

DÜZCE - Düzce’de ‘kavşak ismi’ sorunu giderek büyüyor. Düzce Belediyesi önce ‘Olimpiyat’ olarak bilinen kavşağın adını ‘Sancaklı Kavşağı’ olarak değiştirdi ve buraya tabela yerleştirdi. İsim değişikliğine tepki gelince belediye bu kez ‘Sancaklı Kavşağı’ tabelasını kaldırdı yerine ‘Sancaklı Mobilya A.Ş. Tarafından Ağaçlandırılmıştır’ yazılı yeni bir tabela yerleştirdi.

Belediyenin kavşak isminde dayatma yaptığını ileri süren sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bölge halkı algı operasyonu yapıldığını, hassasiyetinin göz ardı edildiğini belirtti.

BELEDİYE İKİ KERE TABELA DEĞİŞTİRDİ

Düzce’de, belediye tarafından ismini ‘serbest ve grekoromen güreş’ dalında dünya ve olimpiyat şampiyonlukları bulunan merhum Hamit Kaplan’dan alan ‘Olimpiyat Kavşağı’nın adı değiştirilerek bölgenin ağaçlandırma çalışmalarını yapan firmanın adı olan ‘Sancaklı’ adı verildi. Buna ilişkin Düzce Belediyesi bölgeye ‘Sancaklı Kavşağı’ tabelası koydu. Duruma bölgede oturanların, siyasi partilerin ve STK’ların tepki göstermesi üzerine belediye bu uygulamadan vazgeçti ve tabelayı kaldırdı. Ancak bu kez aynı yere ‘Düzce Belediyesi Sancaklı Mobilya A.Ş. Tarafından Ağaçlandırılmıştır’ tabelasını yerleştirdi.

DÜZDER TEPKİ GÖSTERDİ

Belediyenin tabela değişikliği ile algı operasyonu yaptığını belirten Düzce’yi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği (DÜZDER) Başkanı Cemal Aksan, “Aslında belediye tabela değişikliği yapmadı. Kavşak adını dayatıyor” dedi. Söz konusu kavşağın Düzce’de yarım asırdır ‘Olimpiyat Kavşağı’ olarak bilindiğini vurgulayan Aksan, “Olimpiyat Kavşağı adını dünya şampiyonu olan Hamit Kaplan’dan almıştır. Hamit Kaplan ve olimpiyat birlikte özdeşleşmiştir. Olimpiyat Kavşağı, Düzce’nin coğrafi bir işaretidir, hafıza mekanıdır. Kimsenin bunu ortadan kaldırmasını istemiyoruz. Bizim büyüklerimizden böyle gördük, çocuklarımız da öyle bilecek” dedi.

‘BELEDİYE TABELA DEĞİŞİKLİĞİ İLE OYALIYOR’

Bölge halkı adına Engin Akar da Düzce Belediyesi’ni protesto ettiklerini ifade etti: “Bölge halkı olarak tepkimizi ortaya koyduk ve Sancaklı tabelası üzerine ‘Olimpiyat Kavşağı’ pankartımızı astık. Biz bu kavşağın isminin yaşatılmasını, bir başka ismin konulmasını istemiyoruz. Bu kültürümüze ihanettir. Burada dünya şampiyonu Hamit Kaplan’ı hatırası vardır. Belediye tabela değişiklikleri ile bizi oyalıyor, buna izin vermeyeceğiz.”

Bölge halkı, ad değişikliğine tepki olarak kavşağın eski adının yazılı olduğu pankart astı. 
FİRMA DA AÇIKLAMA YAPTI

Belediye tarafından kavşağa adı verilmesi istenen Sancaklı firması da yazılı bir açıklama yaparak bölge hassasiyetlerini dikkate aldıklarını belirtti: “Düzce Belediyesi’nin ‘şehir merkezine giriş ve çıkışların güzelleştirilmesi projesi’ kapsamında, 54 yıldır komşularımızla beraber bulunduğumuz bölgemizdeki kavşağın ‘peyzaj ve ağaçlandırma’ işini belediyemizin talebine binaen sponsor olarak üstlendik. Geçmişte olduğu gibi, bölgemizin geliştirilmesi ve güzelleştirilmesi çalışmalarına, belediyemiz öncülüğünde, tüm hayırseverler ve Düzce halkı ile birlikte devam edeceğimizi belirtmek isteriz.”