Duygu Delen için bilirkişi raporu: Kazayla düşmesi mümkün değil

Dördüncü kattan düşerek ölen Duygu Delen'le ilgili bilirkişi raporu: Kaza sonucu düşme mümkün değil. Evde bulunan Mehmet Kaplan'ın Duygu Delen'e zarar verecek kadar hırçın olduğu değerlendirilmiştir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziantep'te Mehmet Kaplan'ın Batıkent Mahallesi'ndeki evinin 4'üncü kat penceresinden şüpheli şekilde düşerek ölen 17 yaşındaki Duygu Delen'le ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, Mehmet Kaplan'ın tutuklu olarak yargılandığı 10. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.

Olay yeri inceleme uzmanı, fizik mühendisi, adli tıp uzmanı ve bilgisayar teknolojisi uzmanlarından oluşan heyetin sunduğu 53 sayfalık raporda, hadisenin özetin, adli tıp, olay yeri inceleme ve kriminal raporları ile olay yerine ilişkin krokilere yer verildi.

Mehmet Kaplan'ın Duygu Delen'e hakaret ettiği ve şiddet uyguladığı, sağlıklı bir birlikteliğin söz konusu olmadığı hatırlatılan raporda, olay gününde yaşanan diyalogun da ağır hakaret ve şiddet kullanmaya vardığı kaydedildi.

"Balkondan atladığı, düştüğü, düşürüldüğü veya atıldığı" iddiaları ve savunmalarının yoğunlaştığı belirtilen raporda, "Ancak bunlardan daha ziyade hangisinin olabileceğine dair kesin inandırıcı kanıtlar elde edilememiştir." ifadesine yer verildi.

Raporun 5 maddeden oluşan sonuç kısmında, "Oda içerisinde şiddet ortamının oluştuğu olay yeri fotoğraflarından anlaşılmıştır. Fakat sadece şüpheli Mehmet Kaplan'ın çorabında kan bulaşığının olması ve balkonda çoraplı ayak izi bırakması Duygu Delen'in çoraplarının kuru kalmış olduğu tespit edilmiştir. değerlendirmesi paylaşıldı.

Duygu Delen'n boyu ile balkon korkuluğunun yüksekliğine yer verilen raporda, "Duygu Delen'in dengesini kaybederek, kaza sonucu düşmesinin mümkün olmadığı tespit edilmiştir" ifadesi yer aldı.

Olayın tek yakın görgü tanığının sanık Mehmet K. olduğu bildirilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"Mehmet K'nin olay günü alkol aldığı ve uyuşturucu kullandığı tespit edilmiştir. Mehmet K'nin kontrolsüz hareketler yaparak Duygu Delen'e zarar verebilecek kadar hırçın olduğu değerlendirilmiştir. Duygu Delen'in kaza sonucu düşmediği tespit edilmiş olup, intihar veya atılma yönünden değerlendirildiğinde, olayın asıl cereyan tarzının bilinemediği, bu bağlamda kamera görüntüsünün yalnızca yere temasa yakın ana hitap ettiği, balkondaki olayın olası gerçeğinin anlaşılmasına yarayabilecek herhangi bir görüntü ya da tanık beyanının bulunmaması nedenleriyle, olayı cereyanı ile birlikte suç kasıt ve vasfının sayın mahkemece daha sağlıklı değerlendirilebileceğinden de hareketle müessif olayın, gerek tüm dijital ortam verilerinden gerek tanık ifadelerinden gerekse sanık Mehmet K'in ölen Duygu Delen'e kendi ifadelerinden de anlaşılacağı üzere ağır hakaretler ve şiddet uygulaması sonucu ağırlıklı zorlamasına bağlı meydana geldiğine dair kanaat oluşmuştur."

NE OLMUŞTU?

Gaziantep'te 13 Ağustos 2020'de Şehitkamil ilçesi Batıkent Mahallesi'ndeki 5 katlı apartmanın 4'üncü katından bir kişinin düştüğü ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edilmiş, kaldırıldığı hastanede ölen kişinin 17 yaşındaki Duygu Delen olduğu belirlenmişti. Evde bulunan Mehmet Kaplan tutuklanmıştı.

Mehmet K. hakkında "çocuğun kasten öldürülmesi" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hakaret" ve "konutta yağma" suçlarından çeşitli oranlarda ceza istemiyle açılan davada mahkeme keşif kararı vermişti. Olay yeri inceleme uzmanı, fizik mühendisi, adli tıp uzmanı ve bilgisayar teknolojisi uzmanından oluşan heyet, 19 Mart'ta olayın meydana geldiği sanık Mehmet K'nin evinde keşif yapmıştı.

Mehmet Kaplan, Duygu Delen'in ölümünden bir yıl önce de alkollü ve ehliyesiz olarak kullandığı araçla Zeynep Berna Atay’ın ölümüne sebebiyet vermişti. Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı o dosyayla ilgili şu bilgileri paylaşmıştı: 

“Dosyanın mağdur avukatıyla görüştüğümüzde aracın çok hızlı olduğunu, 210 promille kadına çarptığını öğrendik. Bir gün dahi tutuklu kalmamış. 13 ay boyunca dava açılması için uğraşmış. Olay anına ait kamera kayıtları doğru düzgün istenmeden dosya sadece trafik kazası tespit tutanağıyla Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiş. Neticesinde ölen asli kusurlu olmuş. Cinayet zanlısı tali kusurlu olarak geçmiş rapora. Kusuru ölene vermişler. Avukat arkadaş kişisel çabalarıyla kamera kayıtlarına ulaşmış. Mahkeme dosyasına bunları sunmuş. Bunlarla beraber tekrar Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini istemiş. Ancak mahkeme reddetmiş. Elindeki mevcut yetersiz raporla dosyayı karara çıkarmış. 2 yıl 1 ay ceza vermiş. Onu da para cezasına çevirmiş. Ailenin endişesi bu yüzden. Düşünün 210 promil… 17 yaşındasınız, ehliyetiniz yok. Çok süratli bir şekilde birinin ölümüne sebebiyet vereceksiniz ve bir gün dahi tutuklu kalmayacaksınız. Ev hapsinde zaten hiç bulunmadı. Ev hapsi sırasında adı geçen cinayet zanlısı İstanbul’da arkadaşlarıyla doğum günü kutlamasındaydı. Sosyal medya hesaplarından bunlar da görülmüş. (AA-HABER MERKEZİ)