Duterte'nin cinsiyetçi ifadeleri tepki çekti: 'Devlet başkanlığı kadınlara uygun bir görev değil'

'Devlet başkanlığının kadınlara uygun bir görev olmadığını' iddia eden Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin cinsiyetçi sözleri tepki çekti. Muhalefet partisi Akbayan'ın fahri başkanı Etta Rosales, "Başkanlık 'bir erkeğin işi' değildir. Bu cinsiyet, cinsel yönelim ve kimliğinden bağımsız olarak herkesin yapabileceği bir iştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Daha önce de birçok kez cinsiyetçi ifadeleriyle gündeme gelen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin son açıklaması tepki çekti. 'Devlet başkanlığının kadınlara uygun bir görev olmadığını' iddia eden Duterte'nin cinsiyetçi ve mizojinist ifadeleri, muhalif isimlerden eleştirileri beraberinde getirdi.

'DUYUGUSAL YAPILARI FARKLI'

Davao kentinin belediye başkanı olan kızı Sara Duterte-Carpio’nun kendisinden sonra devlet başkanlığı yapacağına dair söylentileri yalanlayan Filipinler Devlet Başkanı, "Bu kadınlar için bir görev değil. Biliyorsunuz, bir kadın ile bir erkeği duygusal yapısı tamamen farklı" dedi.

Duterte hakkındaki eleştirel haberleriyle tanınan Rappler'e konuşan Davao Belediye Başkanı Duterte-Carpio, "Ona başkanlığa aday olma niyetinde olmadığımı söyledim. 'Çok iyi' diyerek yanıtladı" dedi ve 'cinsiyetle ilgili bir konunun tartışılmadığını' aktardı. Babasının cinsiyetçi yorumlarıyla ilgili 'söyleyecek bir şeyi olmadığını' dile getiren Duterte-Carpio, "Bu onun görüşü" ifadelerini kullandı.

'ZORBALAR VE KADIN DÜŞMANLARI İÇİN BİR GÖREV DEĞİL'

Muhalefet partisi Akbayan'ın fahri başkanı Etta Rosales, Duterte'nın sözlerini eleştirerek şöyle konuştu: "Başkanlık 'bir erkeğin işi' değildir. Bu cinsiyet, cinsel yönelim ve kimliğinden bağımsız olarak herkesin yapabileceği bir iştir. Başkanlık, insan haklarına, adalete ve demokrasiye saygı duyarak liderlik edebilecek herkes içindir. Bu zorbalar, kadın düşmanları ve beceriksiz liderler için bir görev değildir."

Senatör Risa Hontiveros ise, "Filipinli kadınlar, onun başkanlığından daha fazlasına katlandı ve daha değerli bir liderlik için ondan yönetimi almak için çalışacağız" dedi. (DIŞ HABERLER)