Düşük yevmiye nedeniyle inşaat demircileri iş bırakma kararı aldı

Çorum’da düşük yevmiyeler nedeniyle inşaat demircileri, çalışmama kararı aldı. Demirciler, 250 lira taban fiyatın altında çalışmayacaklarını belirtti.

İnşaat demircileri Çorum'da bir araya gelerek yevmiyelerinin artırılmasını talep etti.
Google Haberlere Abone ol

Elvan Yılmaz

ÇORUM - Çorum’da inşaatlarda demir ustalığı yapan işçiler kendilerine verilen yevmiyelerin az olması nedeniyle iş bırakma kararı aldı. Bir kahvehanede bir araya gelen yaklaşık 100 demir ustası, yevmiyelerine zam yapılana kadar çalışmayacaklarını söyledi.

‘DEVLET DENETLEMİYOR’

Çorum’da geçimini demir ustası olarak sağlayan Sedat Yıldırım, müteahhitlerin işçinin sırtından geçindiklerini belirterek, “Ben 120 liraya çalışırken aldığım eldiven 4 liraydı, şimdi 15 lira. Penseyi 3 liraya yaptırıyordum, önceki gün yaptırdım 10 liraya. Bugün pensenin fiyatı 280 lira, ekmeğin fiyatı 1.75 lira” dedi.

Yıldırım, binaların bir anda yükselmediğini, demirci, kalıpçı, betoncu işçinin emeğinin üzerinden yükseldiğini bildirerek, “Güneşin alnında çalışan sen, yağmurun altında çalışan sen, en ağır işi yapan sen, neyi bekliyoruz ki? 3 gün inşaata kimse gitmesin yevmiye 500 lira olur” diye konuştu.

Devletin denetlememesi nedeniyle inşaatlarda çalışan birçok arkadaşının sigortasını olmadığını kaydeden Yıldırım, “Sigorta yok bir şey yok. 35 yaşındayım, toplamda 1500 günüm ancak var. O da başka iş yaptım ondan var. Devlet geliyor gelmeden önce haber veriyor. ‘İnmeyin abi inşaattan’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

‘BİZ HERKESİN HAKKINI ARIYORUZ’

İnşaat demir ustası Erhan Demir, haklarını alamadıklarından kendi grubunda 23 işçinin iş bıraktığını belirterek, “Sadece kendimiz için değil. Ahmet, Mehmet, Hasan hepimiz için bıraktık. Biz herkesin hakkını arıyoruz. Gerekirse 4-5 gün ya da bir hafta çalışmayacağız. Bugün marketten bir şey alıyorsun, bir hafta sonra aynı paraya alamıyorsun” dedi. Demirci ustalarından Süleyman Berker ise zam isteyince iş vermemekle tehdit edildiklerini, akşama kadar güneşin altında sekiz saat bazen de 9 saat çalıştırıldıklarını dile getirerek, “Onların karar alması ile olmuyor” dedi.