‘Dur ihtarına’ uymayan genci öldüren polise 10 yıl hapis onandı: İçimize su serpildi 

Yargıtay, 2016 yılında Antalya’da ‘dur ihtarına’ uymadığı için açılan ateş sonucu öldürülen Ferit İli (17) davasında yargılanan polis Ali Aktoz için verilen 10 yıl hapis cezasını onadı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Antalya’nın Alanya ilçesindeki ailesinin yanına gitmek için 18 Temmuz 2016 tarihinde, uçakla kente gelen Ferit İli, evine gitmek üzere havaalanında taksiye bindi. Taksi durağındakiler, İli'nin durumundan şüphelenerek polise haber verdi. İhbar üzerine İli'nin içinde bulunduğu taksiyi havalimanı girişinde durduran ve kimlik talep eden polis, hakkında yakalama kararı bulunan Ferit İli’nin taksiden inip kaçması üzerine peşine düştü.  

İli, 'dur' ihtarına uymayınca, kendisini takip eden polisler havaya ateş etti. Havaalanının duvarlarını çevreleyen tel çitleri aşarak kaçmayı sürdüren İli, polisin ateşi sonucu hayatını kaybetti. Yapılan aramalara rağmen İli'nin ölümüne yol açan mermi çekirdeği bulunamadı. 

YEREL MAHKEME 3 SANIĞA BERAAT, BİR SANIĞA 1 YIL 8 AY CEZA VERDİ 

Ferit İli'nin ölümüyle ilgili Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada polis memurları H.S., E.S., H.U. ile Ali Aktoz,  'kasten öldürme' suçundan ve 'Çocuk Koruma Kanunu'nu ihlal'den ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ile yargılandı. Yapılan yargılamada sanıklar H.U., E.S. ve H.S'nin beraatına karar verilirken, sanık Ali Aktoz ise 'taksirle ölüme sebebiyet' suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkum edildi. 

HÂKİM KARARA ŞERH KOYMUŞTU

Mahkeme heyeti arasında bulunan Hâkim Alaattin Karakaya ise karara şerh düştü. Aktoz'un diğer polis memurlarının aksine hedef gözeterek ve nişan alarak kaçmakta olan maktule doğru 5-10 metre mesafeden, 2-3 el ateş ederek ölümüne yol açtığının sabit olduğuna dikkat çekerek, sanığın 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama' suçunu işlediği ve bu madde gereğince cezalandırılması gerektiğini kaydetti. 

İSTİNAF YEREL MAHKEMENİN KARARINI BOZDU: POLİSE 10 YIL CEZA  

Ailenin avukatı Fırat Kılıç, mahkemenin kararına itiraz ederek, davayı istinaf mahkemesine taşıdı. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nde 2018 yılında yeniden görülen davada, sanık Aktoz’un eyleminin maktule yönelik 'silahla kasten yaralama sonucu öldürme' suçunu oluşturduğu yönünde karar verilerek, Ali Aktoz'un 12 yıl hapse çarptırılmasına hükmedildi. Mahkeme heyeti, sanık hakkında indirim yaparak hapis cezasını 10 yıla indirdi. Diğer sanıklar H.K., E.S. ve H.S. hakkındaki beraat kararı ise değiştirilmedi.

YARGITAY 10 YIL HAPİS CEZASINI ONADI 

Aile, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin kararını 2019 yılında bu kez de Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de dosyayı inceleyerek geçtiğimiz günlerde karara bağladı. Daire, istinaf kararının yerinde olduğuna hükmederek Ali Aktoz hakkında verilen 10 yıl hapis cezasını onadı.  

‘POLİS BU KARAR SONRASI TUTUKLANDI’  

Ferit İli’nin ölümüne ilişkin devam eden altı yıllık hukuk mücadelesinin Yargıtay kararı ile tamamlandığını ifade eden avukat Fırat Kılıç, bu karar sonucu hayatını kaybeden İli’nin ailesinin acılarının kısmen de olsa dindiğini ifade etti. Kılıç, “Ailesi adalete duydukları güvenin boşa olmadığını bir kez daha gördüler. En azından altı yıllık hukuk mücadelesinin kısmen de olsa karşılığı oldu. Dava sürecinde hakkında adli kontrol tedbirleri uygulanan ve görevine devam eden Aktoz, bu karar sonrası tutuklandı” dedi.  

‘BU BİR CİNAYETTİ, BENİM ÇOCUĞUMU ÖLDÜRDÜLER’ 

Kararın kısmen de olsa içlerini rahatlattığını belirten baba Celal İli ise, “Benim oğlum daha 17 yaşındaydı. Bu olay yaşandığında çocuğumun elinde ne bir silah ne de bıçak vardı. Terörist de değildi. Sadece korktuğu için kaçmıştı. Ama biz ailesi olarak bu olayın peşini hiç bırakmadık. Sonuna kadar mücadele ettik. Bu süreçte ailem dağıldı, evlat acısı çok zor. Allah kimseye vermesin. Bu bir cinayetti, benim çocuğumu öldürdüler. Benim oğlum hep 17 yaşında kaldı. Altı yıllık hukuk mücadelemiz sonucunda adalet az da olsa yerini buldu. Gönül isterdi daha fazla ceza alsın ama bu ceza da içimize su serpti” diye konuştu.