Dünyanın zeytinyağları Türkiye'de yarışacak

Türkiye’nin ev sahipliğini yapacağı ilk uluslararası zeytinyağı kalite yarışması olan Anatolian Zeytinyağı Tadım Yarışması, mayıs ayı sonunda Balıkesir’in Edremit ilçesinde gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

BALIKESİR – Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı uluslararası ilk kalite yarışması “Anatolian Zeytinyağı Tadım Yarışması” 29 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Balıkesir'in Edremit ilçesinde gerçekleştirilecek.

Aralarında İtalya, Yunanistan ve Portekiz’in bulunduğu yedi farklı ülkeden yirmi dört jüri üyesinin yer alacağı yarışmanın direktörlüğünü Gıda Yüksek Mühendisi, Oleolog Birsen Can Pehlivan, panel liderliğini ise İtalyan Oleolog Antonio Giuseppe Lauro üstlenecek. Katılımcı sayısının iki yüzü geçtiği yarışmada sadece natürel sızma zeytinyağları yer alabilecek. Yarışma, tek çeşit, birden fazla çeşit, organik ve çeşnili olmak üzere dört ana kategoride gerçekleştirilecek.

‘DÜNYANIN EN İYİ ZEYTİNYAĞINI ÜRETEBİLİRSİNİZ’

Daha öncesinde Türkiye’de uluslararası anlamda bir zeytinyağı tadım yarışmasının yapılmadığını belirten yarışma direktörü Birsen Can Pehlivan, uluslararası yarışmalarda en fazla jüri üyeliği yapan isimlerden birisi. Sektördeki isimlerin, ‘artık sıra sizde’ demesiyle harekete geçen Pehlivan, yarışma aracılığıyla Türkiye'de üretilen zeytinyağı çeşitlerine daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlıyor.

Birsen Can Pehlivan

İtalya, İspanya, Yunanistan, Tunus gibi ülkelerde bu tür kalite yarışmalarının yapıldığını aktaran Pehlivan, Türkiye’de kaliteli zeytinyağına ilişkin bilgi ve tekniğin son on yıl içinde gelişme gösterdiğini belirtiyor. Pehlivan, uluslararası yarışmalarda jürilik yapmaya başladığı ilk yıllarda Türkiye’den gelen zeytinyağlarına ilişkin yapılan yorumlardan “Türkiye'den gelen zeytinyağlarını kalitesiz ve kötü olarak kabul ederlerdi. Hatta bu konuda espri yapılır, tadım esnasında kötü bir zeytinyağına denk gelindiğinde ‘Türkiye’den gelmiştir’ denirdi” diyerek bahsediyor. İnsanların kendisine sık sık ‘Türkiye’deki en iyi zeytinyağı hangi şehirden?’ diye sorduklarını söyleyen Pehlivan, bu sorunun cevabının doğru müdahale ve üretim tekniklerinden geçtiğini belirterek  “Konum fark etmeksizin zeytin yetişen herhangi bir yerde, dünyanın en iyi zeytinyağını çıkarabilirsiniz” diyor.

ZEYTİNYAĞI PAZARI, YARIŞMALARIN SONUÇLARINI TAKİP EDİYOR

2016 yılında gerçekleşen uluslararası kalite yarışmalarına Türkiye’den sadece 16 zeytinyağı numunesi gönderilmiş. Bu sene İtalya’da gerçekleşen yarışmaya gönderilen numune sayısı ise 83’e ulaşmış. Uluslararası yarışmalara katılım oranı artarken, geçen sene Japonya’da gerçekleşen kalite yarışmasında ise Türkiye 58 madalya birden kazanmış. Gerçekleştirilecek olan zeytinyağı kalite yarışması aracılığıyla yerel üreticiler ve büyük firmalar arasında fırsat eşitliğinin sağlanacağını ifade eden Pehlivan, yarışmada derece alan ürünlerin o yıl hazırlanan zeytinyağı kataloglarında ve düzenlenecek fuarlarda yer bulacağını söylüyor. Pehlivan, “Dünya zeytinyağı pazarı, bu yarışmaların sonuçlarına bağlı olarak hareket ediyor. Büyük firmaların onayladığı bir sistem değil ama tüketiciler direkt olarak üreticilere ulaşabilir duruma geliyor” diyerek bahsediyor. Pandemi sürecinde zeytinyağı üreticisinin pozitif ayrımcılık yaşadığını söyleyen Pehlivan, oluşan sağlıklı ve doğal beslenme talebinin zeytinyağı üreticileri için iş fırsatı ve ticari şans yarattığını sözlerine ekliyor.

ÖZEL BARDAKLARDA TADIM YAPILACAK

Yarışmaya gönderilen zeytinyağları, kokusuna, tadına ve değerlerine göre ‘oleolog’ olarak adlandırılan zeytinyağı uzmanı kişiler tarafından değerlendirilecek, uluslararası zeytinyağı noteri tarafından kodlacak. Oleologlar tadımı, standartları Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından belirlenen özel mavi tadım bardaklarında gerçekleştirecek.

Tadım aşamasındaki zeytinyağları, jürinin önüne markasız bir şekilde çıkacak. Bardakların içindeki zeytinyağının hangi çeşitte, kime ve hangi ülkeye ait olduğunu bilmeyecek. Zeytinyağlarını koklayacak olan uzmanlar, ilk etapta zeytinyağının meyvemsiliğini sağlayan çimen, elma, çağla badem, narenciye, enginar, baharat, domates, çiçek, muz ve orman meyveleri gibi kokuları şiddetine göre puanlayacak.