Dünyanın en uzun Covid-19 vakası: Virüs vücudunda birkaç kez mutasyona uğradı

ABD'de bir hastanın Covid-19 testi 471 gündür pozitif çıkıyor. Virüsün hastanın vücudunda birden fazla kez mutasyon geçirdiği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Connecticut eyaletinde yaşayan bir kişinin 471 gün boyunca korona virüsü (Covid-19) testinin pozitif çıktığı açıklandı. Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, dünyanın en uzun süre Covid-19 vakası olan kişinin 60'lı yaşlarında lenfoma hastası olduğu ve virüsün vücudunda birçok kez mutasyona uğradığını belirtti.

NTV'nin haberine göre, ABD’nin Connecticut eyaletindeki bilim insanları, 471 gün boyunca korona virüsü testi pozitif çıkan bir kişiyi tespit ettiklerini duyurdu. Adı açıklanmayan kişinin, 60'lı yaşlarında bir lenfoma hastası olduğu aktarıldı.

Yale Üniversitesi'nde tarafından açıklanan durum ile ilgili konuşan bilim insanları, virüsün hastanın vücudunda birçok kez mutasyona uğradığını söyledi.

KANINDA VİRÜSÜN ÜÇ FARKLI ALT MUTASYONU BULUNDU

Araştırmacılar, yapılan incelemelerin ardından hastanın kanında virüsün üç farklı alt mutasyonunun bulunduğu tespit ettiklerini aktardı.

Söz konusu vakanın bilim insanları tarafından keşfedilen en uzun korona virüsü vakası olduğu vurgulanırken, ‘kronik Covid’ kişinin vücudunda virüsün iki kat daha hızlı mutasyona uğradığının altı çizildi.

Araştırmacılar vaka ile ilgili, "Bu kronik enfeksiyon, Omicron, Delta ve Alfa dahil olmak üzere genetik olarak çeşitli Covid-19 varyantlarının ortaya çıkmasına potansiyel olarak katkıda bulunan bir mekanizma olan, hızlandırılmış korona virüsü evrimi ve ayrışmasıyla sonuçlandı" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl, Birleşik Krallık'ta yapılan başka bir araştırmada da, lenfoma hastası olan bir kişinin vücudunda virüsün daha hızlı mutasyona uğradığını tespit etmiş, hasta daha sonra hayatını kaybetmişti.