Dünyadan, patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı

AB, ABD, NATO ve birçok ülkenin liderleri, dışişleri bakanı ve Türkiye temsilcileri İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin taziye mesajı yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki çok sayıda yabancı temsilcilik ve büyükelçi, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybedenlerden için taziye mesajı yayınladı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, patlamaya ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini ifade ederek, "İstanbul İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlama bizi derinden üzdü. Patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz. Başın sağ olsun Türkiye" mesajını paylaştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İstanbul'dan dehşet verici haberler aldıklarını belirtti. Başsağlığı dileklerini ileten Michel, üzüntü verici bu zamanda Türk halkının yanında olduklarını ifade etti.

NATO: DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İstanbul'dan şoke edici görüntüler geldiğini belirterek, Türk halkına ve patlamadan etkilenenlere başsağlığı dilediğini ifade etti. Stoltenberg, "NATO, müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içindedir." ifadesini kullandı.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi de İstiklal Caddesi'ndeki patlamadan sonra zor zamanlarda Türk halkının yanında olduklarını söyledi. Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilediğini aktaran Varhelyi, yaralılara da acil şifa diledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Twitter'dan yaptığı açıklamada, can kayıpları olmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, kurbanların ailelerine ve yakınlarına teselli diledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter'dan yayımladığı mesajında, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama haberinin kendilerini derinden sarstığını ve üzdüğünü belirtti. Ölenlerin ailelerine taziye dileklerini sunan Rutte,  yaralılar için de acil şifa temennisinde bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin patlamadan etkilenenlerle olduğunu belirterek, "Terör her biçimde tiksindiricidir. İngiltere, bu gayri meşru şiddet eylemine karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir" ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da "İstanbul'dan korkunç görüntüler geliyor. Düşüncelerim bir pazar günü İstiklal alışveriş caddesinde dolaşmak isteyen ve büyük bir patlamanın kurbanı olan insanlarla." paylaşımında bulundu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İstanbul'daki patlamaya dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul'daki görüntüler korkunç. Yaşanan saldırı ve hayatını kaybeden masum vatandaşlar dolayısıyla Türkiye'ye en derin taziyelerimi belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Van der Bellen, "Korkunç patlama sonrasında düşüncelerinin kurbanların aileleriyle olduğunu" belirterek, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Twitter'dan yaptığı açıklamada, düşüncelerinin İstanbul’daki korkunç patlamada hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu belirterek, "Yaralıların en hızlı şekilde sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum." paylaşımında bulundu.

Ayrıca, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Pamela Rendi-Wagner de korkunç patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini sunduğunu ifade etti.

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Twitter'dan İstanbul'daki patlamanın kendisini derinden sarstığını belirtti. Lipavsky, "Düşüncelerim kurbanlar, yaslı aileler ve yas tutan herkesle. Türk halkına en derin taziyelerimi iletiyorum" paylaşımında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Çok sayıda insanın hayatına mal olan saldırının ardından Türkiye'ye ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunarız. Fransa, terörizme karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunun yerel yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi: "Yunanistan terörizmi şiddetle kınamaktadır. Türk hükümeti ve Türk halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz." 

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İstanbul'da bu öğleden sonra meydana gelen korkunç patlama nedeniyle Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

ÜRDÜN, MISIR VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN KINAMA

Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan da İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayı kınadı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali yaptığı yazılı açıklamada, "Taksim'de meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler adına kardeş Türkiye halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da Taksim'de meydana gelen "terör saldırısının" en şiddetli şekilde kınandığı belirtildi. Suudi Arabistan'ın, "bu korkak eylem karşısında Türkiye'nin yanında olduğu" kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd patlamayı kınadı. Ebu Zeyd, "Mısır'ın dost Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti'ne en içten başsağlığı dileklerini ileterek, yaralılara acil şifa" temennisinde bulundu. Ülkesinin, nedeni ne olursa olsun terör ve şiddetin her türlüsünü reddettiğini vurgulayan Ebu Zeyd, tüm dünyanın bu çirkin suçla mücadelede dayanışma içerisinde olması ve terörün maddi manevi her türlü kaynağının kurutulması çağrısında bulundu. 

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nden Türkçe olarak, "Bugün İstanbul'da birçok kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı çok üzgünüz. Ölenler için Allah'tan rahmet ve yaralananların çabucak iyileşmesini dileriz" mesajı yayınlandı.

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Finlandiya ve Kosova'nın Ankara büyükelçilikleri de Beyoğlu'ndaki patlamaya ilişkin sosyal medya hesaplarından taziye mesajları yayımladı. 

Rusya, Gürcistan, Hindistan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) da İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajları yayımladı. (HABER MERKEZİ)