YAZARLAR

Dünyada düşüyor ondandır!

Vatandaş için güzel olanın da sonu vardır, hükümet için güzel olanın da! O gün geldiğinde elimizde ciddi bir enkaz kalmış olacak. O gün geldiğinde herkes maalesef birbirine boş gözlerle bakacak!

Hükümetimiz enflasyonun boynunu kırmanın haklı gururunu yaşıyor. Yüzde 85’lere çıkan enflasyon yüzde 65’in altına geriledi.

Yaşasın, bravo!

Harikasınız!

Ama durun durun bir dakika…

Bu enflasyonu zaten artıran hükümet değildi ki. Enflasyon bütün dünyada da yükseldiği için yükselmişti.

O zaman yine bu düşüşün nedeni de bütün dünyadaki enflasyon düşüşü olsa gerek!

Bakın mesela Avrupa!

Fransa’da kasım ayında enflasyon yıllık rekor seviye olan yüzde 7,1 olarak açıklanmıştı. Dün aralık ayı enflasyon oranı açıklandı. Yüzde 6,7’ye düşmüş.

Almanya’da yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 10,4 ile rekor seviyeye çıkmıştı. Kasım ayında yüzde 10’a, aralıkta ise yüzde 9,6’ya geriledi! 

İspanya’da da durum benzer.

ABD’de de enflasyon gevşemeye başladı.

Bizim enflasyon oranı da buralara doğru gevşemeye devam edecek.

**

Gerçi bu konuda da fikir değişmiş sanırım. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye göre aradan geçen bir yılın sonunda enflasyonun artmasının temel nedeni dünyadaki enflasyon artışı değilmiş, döviz kurlarındaki artışmış. Ah o döviz kurları yok mu o döviz kurları!

Hep kafalarına göre artıyorlar işte.

Ondan sonra uğraş dur!

Neyse ki yine Nebati’nin de dediği gibi geçen yılı 12 TL seviyesinde bitiren Dolar/TL bu yıl 18,5’a düştü ve orada dengelendi de enflasyon da durmuş oldu.

Neresinden tutsak cümle elimizde kalıyor ama olsun.

Biz alıştık ne de olsa ne söylense kafa sallamaya değil mi?

**

Gerçekten iyice ayarımız kaçmış durumda.

Biz sorunlar içinde debelenirken sorunları yok sayan ya da hedef saptırmaya çalışan siyasetçiler iş işten geçince sorunu kabul edip çözüm ürettiklerini sanıyorlar!

Şaka gibi…

Ama değil!

Gerçekten değil…

**

Seçime doğru giderken her yeni gün yeni bir müjdeye, yeni bir vaade uyanıyoruz.

Konuttan enerjiye, maaş artışlarından EYT’ye…

Seçime kadar da sonu gelecek gibi değil.

Ama her güzel şeyin bir sonu vardır.

Vatandaş için güzel olanın da sonu vardır, hükümet için güzel olanın da!

O gün geldiğinde elimizde ciddi bir enkaz kalmış olacak. O gün geldiğinde herkes maalesef birbirine boş gözlerle bakacak!


Oğuz Demir Kimdir?

İstanbul Üniversitesi’nde ekonomi doktorası yapmıştır. Halihazırda İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde İngilizce İktisat Bölümünde öğretim üyesidir. Aynı üniversitede Avrupa Birliği tarafından seçilen Döngüsel Ekonomi ve AB Sanayi Politikaları Başkanlığını da yürütmektedir. Daha önce ABD’de University of Texas at Austin ve Rusya’da Higher School of Economics’te görev yapmıştır. İstanbul Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde de ders vermektedir. Kalkınma, uluslararası iktisat ve yenilik ekonomisi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde ve kitaplarda yayınlanmış çalışmaları bulunmaktadır. KRT TV’de Sana Faydası Ne isimli bir televizyon programını da hazırlayıp sunmaktadır.