ABD'den Türkiye'ye Huawei uyarısı: Askeri işbirliği olumsuz etkilenebilir

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Huawei başta olmak üzere Çinli şirketlerin Türkiye'deki faaliyetlerinin veri güvenliği için risk oluşturduğunu savundu. Pompeo, "Türkiye’nin Çinli şirketlere bağımlılığının artmasının ABD ile askeri işbirliğini olumsuz etkileyebileceğini" söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington Examiner haber sitesindeki söyleşisinde, Çin’in teknoloji şirketi Huawei üzerinden dünyadaki nüfuzunu arttırmaya çalıştığını söyledi. Türkiye’de önemli miktarda veri bulunduğunu belirten Pompeo, "Bu verinin Çin Komünist Partisi’nin elinde bulunması çok daha dikkatli olmamız gerektiği anlamına geliyor" dedi.

"Türkiye’nin Huawei ve diğer Çinli şirketlere bağımlılığının artmasının ABD ile askeri işbirliğini olumsuz etkileyebileceği” uyarısında bulunan Pompeo, “İletişim ağlarımızın, savunma ve güvenlik ağlarımızın güvenli olduğundan emin olmamız gerekiyor. Huawei’in Türkiye içinde ya da başka ülkelerde gittikçe artan faaliyetinden yalnızca askeri ve güvenlik iletişim ağları etkilenmeyecek. ABD verilerinin korunmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Çin’in devlet kontrolündeki girişimleri kullanarak bir hegemonya yaratmaya çalıştığını söyleyen Pompeo, “İlk kuralları gelip bir şeyler çalmak. İkincisi çaldıklarını Çin Komünist Partisi’ne götürmek ve daha sonra da bunu devlet destekli bir girişimle dünyaya yaymak" ifadelerini kullandı.

Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu durumu ciddiye aldığını ve bunun riskli bir güvenlik modeli olduğunu vurguladı. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)