Yunanistan'da komünistlerden Miçotakis'e silahlanma çıkışı

Yunanistan Komünist Partisi, Miçotakis hükümetinin yeni silahlanma programına tepki gösterdi. Açıklamada, "Libya, Irak ve Mali’de Yunanistan’ın işi ne?" soruları yöneltildi; silahlanmanın NATO'ya hizmet edeceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Komünist Partisi (KKE), muhafazakâr Başbakan Kiryakos Miçotakis'in geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni silahlanma programına sert tepki gösterdi. KKE’nin yayın organı ‘Rizospastis’ gazetesinde yayınlanan bir başyazı ile Yunanistanlı komünistler Atina ile Paris arasında sağlanan yeni silahlanma anlaşması ve programına yoğun eleştiriler yöneltti.

KKE, Yunanistan’ın gelecek yıl alacağı firkateynler ve yeni savaş uçakları yerel halkın ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğunu vurguladı. KKE, Yunan ordusundaki modernizasyon faaliyetlerinin 'egemenlik halklarının sağlamlaştırılması' hedefine değil, NATO’nun emellerine hizmet ettiğini belirtti.

Parti, Yunanistan’ın son dönemde katıldığı NATO programlarına ve uluslararası askeri faaliyetlere de yoğun eleştiriler yöneltti. “Yunanistan, ABD ve Avrupa ülkeleri liderliğinde oluşturulan İran karşıtı bloka, neden Basra Körfezi’ne firkateyn göndererek dahil oldu?” diye soran KKE, Miçotakis hükümetine "Atina’dan sivil personelin gönderildiği Libya, Irak ve Mali’de Yunanistan’ın işi ne?" sorularını da yöneltti.

'EGEMENLİK HAKLARI BÖYLE SAVUNULMAZ'

Yunanistan Komünist Partisi, Atina ile NATO arasındaki askeri işbirliğinin ekonomik kriz ortamında geliştirilmesine ve ülkenin gayrı safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 2’sinin silahlanma yarışına kanalize edilmesine de sert tepki gösterdi. "İşçilerin ve halkın egemenlik hakları ile vatanın savunulması, ülkenin ve silahlı kuvvetlerin NATO doktrininden ve dünyanın dört bir yanındaki emperyalist misyonlardan koparılmasını gerektirir” denilen açıklamada, “Ancak bu şekilde bölge halkları için etkili bir barış ve güvenlik savunması sağlanır, egemenlik hakları korunabilir ve ülkenin savunması garanti altına alınabilir” vurgusu öne çıktı.

KKE’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmelere dair eleştirilerini Yunanistan solunun birçok başka bileşeni daha paylaşıyor.

Eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in liderliğindeki Mera25, geçtiğimiz haftalarda Doğu Akdeniz’deki sorunların çözümünün silahlanma yarışının aksine diyalogda ve yakın gelecekte bölgede toplanması gereken uluslararası zirvede saklı olduğu mesajını vermişti.