DSÖ: 14 günlük karantina tavsiyesini değiştirmeyeceğiz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün Avrupa'daki yayılma hızının yeniden arttığına dikkat çekerek ülkeleri 14 günlük karantina süresini kısaltmamaya çağırdı. Açıklamada, temaslı kişiler için 14 günlük izolasyon tavsiyesinin, virüsün kuluçka süresine dair bilimsel verilere dayandığı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa'daki korona vakalarının 'alarm verici hızda arttığı'na dikkat çekerek temaslı kişilere yönelik karantina süresinin kısaltması konusunda uyarıda bulundu. DSÖ, kendilerinin 14 günlük tavsiyesinin bilimsel verilere dayandığını ve bunu değiştirmeyeceklerini açıkladı.

'BİLİMSEL VERİ DEĞİŞMEDEN KISALTMAYACAĞIZ'

DSÖ'nün Avrupa teşkilatının üst düzey yetkililerinden Catherine Smallwood, "14 günlük karantina tavsiyemiz, kuluçka süresine ve hastalığın bulaşmasına dair bildiklerimize dayanıyor. Bunu ancak, bilimsel verilerdeki bir değişikliğe dayalı olarak gözden geçiririz" dedi.

'UZMANLARINIZA DANIŞIN'

DSÖ'nün Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge de, 'karantina süresinde en ufak kısalmanın bile bireysel ve toplumsal açıdan büyük bir etkiye yol açabileceğini bildiğini' söyleyip, ülkelere süreyi kısaltmak açısından uzmanlarla görüşerek güvenli seçenekleri tercih etme çağrısında bulundu. Hastalığın Avrupa'daki yayılma hızını 'alarm verici' olarak niteleyen Kluge, 'karantina' konseptinin korunması gerektiğini söyledi.

HANGİ ÜLKEDE SÜRE NE KADAR?

Temaslı kişiler için Fransa'da şu an yedi gün, Türkiye, İngiltere ve İrlanda'da 10'ar günlük izolasyon süreçleri uygulanıyor. Portekiz ve Hırvatistan gibi ülkeler de 14 günlük süreyi kısaltmayı planlıyor. (DIŞ HABERLER)