AP Türkiye için 'Ya diyalog, ya yaptırım' dedi

Avrupa Parlamentosu, 24-25 Eylül'deki AB liderler zirvesi öncesinde aldığı kararda Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki gerginlikte diyaloğa çağırdı. Sondaj çalışmalarının durdurulması ve milliyetçi savaş çığırtkanı söylemden vazgeçme' çağrısının yapıldığı kararda, aksi takdirde AB'nin ek yaptırımları devreye sokmasını istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'yle yaşanan krizde diyaloğa çağırarak 'aksi takdirde AB'nin ek yaptırımları devreye sokmaya hazır olması gerektiğini' duyurdu. Doğu Akdeniz'deki gerilim ve Türkiye'ye karşı benimsenecek tutumun masaya yatırılacağı 24-25 Eylül'de düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesinde AP'de oylanan kararda, "Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a bağlı münhasır ekonomik bölgelerdeki eylemleri" kınanarak Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma vurgusu yapıldı.

'SONDAJI DERHAL DURDURUN'

57 ret oyu ve 36 çekimser oya karşı 601 oyla kabul edilen kararda, AB'nin kendi çıkarlarını korumakta net ve kararlı olduğu belirtilerek Türk hükümeti "Doğu Akdeniz'deki tüm yasa dışı keşif ve sondaj çalışmalarını derhal durdurmaya, Yunan hava sahasındaki ve Yunan ve Kıbrıs karasularındaki ihlallere son vermeye ve milliyetçi savaş çığırtkanı söylemden vazgeçmeye" çağrıldı.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı kararda çözüme sadece diyalog, diplomasi ve müzakereler yoluyla ulaşılabileceği belirtilerek başta Türkiye olmak üzere tüm aktörler bölgeden askerlerini derhal çekmek suretiyle gerilimin yatışmasına katkıda bulunmaya çağrıldı.

'HEDEF GÖZETEN YAPTIRIM' ÇAĞRISI

Ek yaptırımların sadece diyalog yoluyla önlenebileceğini belirten AP üyeleri, 24-25 Eylül'de toplanacak AB Konseyi'ne Türkiye'ye yönelik "sektörel bazda, hedef gözeten, Türk halkı ya da Türkiye'de yaşayan sığınmacılar üzerinde ters etki yaratmayacak ek kısıtlayıcı önlemler geliştirmesi" çağrısı yaptı.

Kararda bölgede askeri gerilimin tırmanma riskinden büyük endişe duyulduğu belirterek AB Komisyonu, Almanya'nın yürüttüğü AB Konseyi Dönem Başkanlığı ve NATO'nun arabuluculuk çalışmalarının memnuniyetle karşılandığı kaydedildi. Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini 12 Eylül'de bölgeden çekmesi, gerginliğin azaltılmasında "bir ilk adım" olarak değerlendirildi. AP üyeleri diğer yandan Türkiye'nin Yavuz sondaj gemisinin görev süresini uzatmasını kınadı.

Türkiye'den AP'ye tepki: Tek yanlı yorumlarıyla saygınlığını yitiriyorTürkiye'den AP'ye tepki: Tek yanlı yorumlarıyla saygınlığını yitiriyor

'DEMOKRASİDEKİ GERİLEME İLİŞKİLERİ ETKİLİYOR'

Kararda Türkiye-AB ilişkilerindeki mevcut durumla ilgili "ciddi endişe" duyulduğu da belirtilerek Türkiye'deki insan haklarındaki gerileme ile demokrasi ve hukuk devletindeki erozyonun ilişkileri ciddi şekilde etkilediği not edildi.

'SURİYE VE LİBYA POLİTİKASINDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'

AP kararında Libya'daki duruma da değinildi. Türkiye ve AB'ye üye ülkeler Libya'da siyasi diyaloğu desteklemeye ve BM'nin Libya'ya yönelik uyguladığı silah ambargosuna bağlı kalmaya çağrıldı. "Türkiye'nin mevcut dış politikasının ve Doğu Akdeniz'deki diğer eylemlerinin Suriye dahil, bölgedeki istikrar üzerinde yarattığı olumsuz etkiden üzüntü duyulduğu" da not edildi. (DW Türkçe)