Yoşihide Suga: Japonya'da Şinzo Abe'nin partisi yeni liderini seçti

Japonya'da Şinzo Abe'nin başbakanlıktan ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) başkanlığından istifa etmesi sonrası yeni dönem şekilleniyor. LDP liderliğine, Abe'nin sağ kolu Yoşihide Suga seçildi. Suga'nın bu hafta başbakanlık koltuğuna da oturması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da Şinzo Abe'nin sağlık sorunları nedeniyle siyaseti bırakmasının ardından partisi içindeki halefi belli oldu. iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) başkanlığına, Abe'nin sağ kollarından biri olan Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga seçildi.

 Suga’nın, LDP'nin çoğunluğu oluşturduğu parlamentoda bu hafta düzenlenecek oylamadan sonra başbakanlığa seçilmesi bekleniyor.

71 yaşındaki Suga, LDP içindeki seçimde 534 oydan 377'sini aldı. Parti liderliği için yarışan eski savunma bakanı Shigeru Ishiba 68, eski dışişleri bakanı Fumio Kişida ise 89 oyda kaldı.

Suga'nın, liberal bir çizgiyi benimseyen ve Abe'nin adına atıfla 'Abenomics' olarak anılan ekonomi programını sürdürmesi bekleniyor. Japonya'nın kuzeyinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Suga, siyasete belediye meclisi üyeliğiyle başlamıştı. 2012'den bu yana kabine baş sekreterliği ve hükümet sözcülüğü görevlerini yürütüyordu. Daha çok perde arkasında kalmasına rağmen, Abe'nin yerine adaylığını koyduğunda anketlerde öne çıkmıştı.

Japonya'nın en uzun süreli başbakanı olan Abe, geçtiğimiz ay sağlık sorunları nedeniyle istifa etmişti. (DIŞ HABERLER)