İsrail'de ikinci karantinaya öfke

İsrail'de, Roş Aşana Bayramı öncesinde ülke genelinde yeniden karantina uygulanması kararı tepki çekti. Maariv gazetesindeki yazısında Başbakan Binyamin Netanyahu'yu eleştiren Yehuda Sharoni, "Bir önceki karantinanın 'başarısından' sonra gençleri dışarıya çıkmaya gönderen Netanyahu'ydu" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de korona virüsü vakalarındaki artış nedeniyle ülke genelinde yeniden karantina uygulanması kararı tepkiyle karşılandı. Maariv'deki yazısında Başbakan Benyamin Netanyahu'yu süreci iyi yönetemediği içim eleştiren Yehuda Sharoni, "Bir önceki karantinanın 'başarısından' sonra gençleri dışarıya çıkmaya gönderen Netanyahu'ydu" dedi.

İkinci karantina uygulamasının, ticaret sektörü için 'öldürücü vuruş olabileceğini' söyleyen Sharoni, "Asıl soru, ilk karantinadan zar zor kurtulan ticaret sektörü için bu karantina öldürücü darbe mi olacak yoksa karantinadan sonra ayaklarının üzerinde durabilecek mi" ifadelerini kullandı. Yine Maariv'e yazan gazeteci Ben Caspit ise bu karantinanın etkisinin 'kısa sürede azalacağını ve durumun eski haline döneceğini' dile getirdi.

ÜÇ HAFTA SÜRECEK, EVDEN 500 METRE UZAĞA GİTMEK YASAK

İsrail'de bakanlar kurulunca alınan karar doğrultusunda, Covid-19 salgınında ikinci dalganın etkisine giren ülkede 18 Eylül'de yerel saatle 14.00'te başlayacak karantina üç hafta sürecek. 18 Eylül'de kutlanacak yılbaşına (Roş Aşana Bayramı) denk gelmesi dolayısıyla tartışmalara neden olan genel karantina kapsamında halkın evlerinden 500 metreden fazla uzaklaşması yasaklandı.

Karantina boyunca marketler, eczaneler ve fırınların dışındaki işletmelerin yanı sıra okullar da kapalı kalacak. Kapalı alanlarda en fazla 10, açık alanlarda ise en fazla 20 kişi bir araya gelebilecek. Kamu kuruluşları az sayıda çalışanla faaliyetlerini sürdürecek, özel sektördeki iş yerleri ise müşteri kabul etmeme şartıyla açık kalabilecek.

1.88 MİLYAR DOLARA MAL OLACAK

Covid-19 salgınını iyi yönetemediği eleştirileri yöneltilen Netanyahu ise işletmeler için yeni bir destek paketi hazırlaması konusunda maliye bakanını görevlendirdi. Bakanlık, karantinanın salgından önce resesyona giren ülke ekonomisine 1,88 milyar dolara mâl olacağını açıkladı. Netanyahu, karantina kararının İsrailliler ve ülke ekonomisine 'ağır bedelinin' olacağını ancak vakalardaki artışı durdurmak için bu adımın atıldığını söylemişti. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)