Eş zamanlı ziyaret: Hulusi Akar Kaş'ta, Yunanistan Cumhurbaşkanı Meis'te

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Kaş ziyaretiyle eş zamanlı olarak, Kaş'ın hemen karşısındaki Meis adasına gitti. Sakellaropulu'nun Türkiye'yle gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşen ziyareti sembolik önem taşıyor. Hulusi Akar Kaş'ta yaptığı açıklamada "Yunanistan'ın, Macron'un kendini kurtarma operasyonlarına meze olmaması lazım" dedi. Akar daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla, Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı'nın "Seçkin Gözlemci Günü" faaliyetlerini takip etmek üzere KKTC'ye geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, Antalya'nın Kaş ilçesinin hemen karşısında bulunan Meis adasına bir ziyaret düzenliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Kaş ziyaretiyle eş zamanlı olarak gerçekleşen ziyarette, Sakellaropulu adanın 1943 yılında İtalyan kontrolünden Yunanistan'a geçmesinin 77'inci yıldönümü için düzenlenecek etkinliklere katılacak.

KARAADA'YI DA ZİYARET EDECEK 

Kaş'a 2 kilometre mesafedeki Meis'e sabah saatlerinde Rodos üzerinden gelen Sakellaropulu, bir ayine katıldı. Yuınanistan Cumhurbaşkanı'nın meçhul asker anıtına çelenk koyması, ada limanında demirli savaş gemilerini ziyaret etmesi ve törenlere katılması bekleniyor. Sakellaropulu'nun, Kaş yakınlarındaki Karaada (Ro) adacığını da ziyaret edeceği belirtildi. Yunan basını, Sakellaropulu'nun bu geceyi de Meis'te geçireceğini yazdı.

Hulusi Akar.

AKAR DA AYNI SAATLERDE KAŞ'TAYDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da Meis Adası'na 2 kilometre uzaklıktaki Antalya'nın Kaş ilçesine gitti. Akar ve yanındakiler tarihte ilk kez bir uçak gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'i anma törenine katıldı.  Akar Atina ile gerilen ilişkiler ilgili olarak şu mesajları verdi:

- Burada Yunanlı komşularımız, anlaşmaları bir tarafa bırakıp, adaları çok ciddi bir şekilde deniz yetki alanları konusunda ısrar ediyorlar. Bu konudaki çalışmalar yapılmakta, tezler konuşulmakta. Bu adanın diğer 23 ada gibi silahtan arındırılması lazım. Bu daha önceki bütün anlaşmalarda silahtan arındırılmış olması lazım. 18 ada Yunanlı komşularımız tarafından anlaşmalara aykırı bir şekilde silahlandırılmış, asker konuşlandırılmış. Bunlar gerginliği tırmandırmak, anlayışı tahrip etmekte. Gerginliği artırıcı, provokatif davranışların bir kenara bırakılması lazım.

- Yunanlı komşularımız son derece bencil davranmakta, hukuku kendilerine göre yorumlamakta. Bugüne kadar gelişmiş bazı faaliyetler. Bunları uluslararası hukuka uygun şekilde gerçekleştirilmesini istiyoruz. Bu konuda çalışmaları tamamlayacağız. Şu anda Türkiye son derece kararlı. Biz diyalogdan yanayız. Barışçıl yöntemlerle sorunların çözülmesini istiyoruz.

- Son zamanlarda Yunanistan'da bir silahlanma yarışı başladı. Fransa'nın tahrik ve teşviki ile gündemde tutulmakta. Güvenilen dağlara karlar yağmadan diyalog kanalını açmamız lazım. Bunun çok daha sağlıklı ve akılcı bir yol olduğunu herkesin görmesi lazım.

- Bizim anlayışımıza göre gerginliğin hiç kimseye yararı yok. Macron'un öncülüğünde bir provokatif bir yaklaşım var. Yunanistan tahrik edilmekte, yönlendirilmekte. Son 15 günde 4 büyük kara-deniz ve hava unsurlarının katıldığı tatbikatlar gerçekleştirildi. Bizim yaptığımız, her yıl yaptığımız tatbikat. Buradaki huzura, istikrara zarar verilmektedir.

- Macron liderliğinde yapılan çalışmalarda uygulanan siyasette, bir anlamda politikalarının iflas ettiği görülmekte. Bunu örtbas etmek için kendilerince bir takım önlem almakta. YPG/PKK'yı desteklediler, Hafter'i desteklediler ve bu politikaları çöktü. Macron desteğin kaybolduğunu gördüğü için bunun asabiyetiyle kendince bu hatalarını örtbas etmeye çalışıyor. Yunanlı komşularımızın Fransızlar tarafından bazı girişimlere kapılmaması, gerçeği görmesi... Yunanistan'ın, Macron'un kendini kurtarma operasyonlarına meze olmaması lazım.

Mustafa Ertuğrul Aker, 1917 yılında İtalyanların elinde olan Meis civarında altı deniz uçağı taşıyan İngiliz bandıralı Ben My Chree’i karadan dağ topu ile batırmıştı.

AKAR'DAN 'SÜRPRİZ' KKTC ZİYARETİ 

Hulusi Akar ve TSK komuta kademesi daha sonra "Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı"nın "Seçkin Gözlemci Günü" faaliyetlerini takip etmek üzere KKTC'ye geldi.

Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Antalya'nın Kaş ilçesindeki temaslarını tamamlamasının ardından Lefkoşa'ya geçti. (DIŞ HABERLER)