Trump'tan korona itirafı: Başından beri biliyordum

ABD Başkanı Donald Trump'ın Covid-19 salgınını kamuoyu önünde küçümseyip önlem almayı reddettiği şubat ayında, virüsün ne kadar bulaşıcı olduğunu bildiği ortaya çıktı. Gazeteci Bob Woodward'ın yeni yayımlanacak kitabına göre, Trump 7 Şubat günü virüsün 'havadan bulaştığını' ve 'en ağır gripten bile daha öldürücü olduğunu' açık açık söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, 190 bini aşkın vatandaşının ölümüne yol açan korona virüsünün ne kadar bulaşıcı ve öldürücü olduğunu bildiği ancak salgını kamuoyu önünde kasten hafife alarak halkı yanlış yönlendirdiği ortaya çıktı. Trump'ın, ekonomik gerekçelerle sokağa çıkma kısıtlamalarını ve hatta maske kullanımını reddettiği şubat ayında, yeni yayımlanacak kitabı için söyleşi yaptığı Gazeteci Bob Woodward'a virüsün havadan bulaştığını söylediği ifşa oldu.

'SADECE HAVAYI SOLUMAK YETİYOR'

Woodward'un yayımlanmasından önce Amerikan basınına sızan kitabına göre, 28 Şubat 2020 tarihinde Trump'a ulusal güvenlik ekibi tarafından 'Covid-19'un karşılaştığı en büyük ulusal tehdit' olacağı yönünde bir brifing verildi. Trump üç gün sonra Çin'den ABD'ye seyahatlere kısıtlama getirirken, 7 Şubat günü Woodward ile yaptığı telefon konuşmasında da şu ifadeleri kullandı: "Havadan bulaşıyor. Bu her zaman dokunmadan bulaşmasından daha zorludur. Bir şeylere dokunmazsınız, biter; değil mi? Fakat havadan bulaşmasında - sadece havayı solursunuz ve böyle bulaşıyor. Dolayısıyla çok aldatıcı ve hassas bir durum. Aynı zamanda en şiddetli griplerden bile daha öldürücü. Bu, öldürücü."

'PANİK YARATMAK İSTEMİYORUM'

Trump, ulusal çapta acil durum ilan etmesinden sonra Woodward ile 19 Mart'ta yaptığı söyleşide de, "Ben bunu hep önemsiz göstermek istedim. Bunu yapmayı hâlâ da seviyorum çünkü panik yaratmak istemiyorum" diyecekti.

UZMANLARIN ÇAĞRI YAPTIĞI TARİHLERDE 'ÖNEMSİZ GÖSTERMEK' İSTEMİŞ  

Trump'ın bu ses kayıtlarının ortaya çıkması, başkanlık seçimlerine iki aydan kısa süre kala ABD'de infial yaratmış durumda. Zira uzmanlar, şubat ve mart aylarında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle virüsün tüm ülkede önlenemez şekilde yayılmaya başladığın söylüyor.

Trump, Woodward ile söyleşisinde "Önemsiz göstermek istedim" dediği virüs hakkında, 27 Şubat günü Twitter'dan "Kaybolup gidecek. Bir gün - bir mucize gibi- kaybolacak" demiş; 9 Mart'ta yeni korona virüsünü gribe benzeterek "Grip sezonunda hiçbir şey kapanmıyor, hayat ve ekonomi devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

KİTABA 'SİYASİ' DEDİ

Trump, kitabın basına sızdırılması sonrasında yaptığı açıklamadaysa, ABD'deki can kaybı ve vaka sayılarının diğer ülkelere kıyasla iyi durumda olduğunu savundu. ABD Başkanı, kitabı 'siyasi' olarak niteledi. (DIŞ HABERLER)