Rodrigo Duterte, ülkesinde trans bireyi öldüren ABD'li askeri affetti

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkesinde transeksüel birey Jennifer Laude'yi  öldürmek suçundan hüküm giyen ABD askerini affettiğini açıkladı. Karar büyük tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkesinde transeksüel birey Jennifer Laude'yi  öldürmek suçundan hüküm giyen ABD Donanmasına mensup bir askeri affettiğini açıkladı.

Euronews'in haberine göre Duterte, ABD'li kıdemli er Joseph Scott Pemberton'u affettiğini zira tutuklu bulunduğu süre içerisinde 'iyi hal' göstermesine rağmen kendisine adil davranılmadığını ve salıverilmesinin engellendiğini iddia etti.

Pemberton, 2014 yılında başkent Manila'nın kuzeybatısında yer alan Olongapo kentinde bir motel odasında Filipinler vatandaşı Jennifer Laude'yi  öldürmüş, cinayet suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Laude'nin öldürülmesi, eski Amerikan kolonisi ülkede sert tepkilere neden olmuştu.

Joseph Scott Pemberton

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN KARARA TEPKİ

Filipinler vatandaşı Jennifer Laude'yi öldüren Pemberton'un affedilmesi, kurbanın ailesi başta olmak üzere çok sayıda insan hakları örgütü tarafından tepkiyle karşılandı.

Duterte ise bugün yaptığı bir konuşmada af kararını savunarak "Adil olmaya çağrıldığınız bir zaman varsa, adil olun" ifadesini kullandı.

Pemberton'un avukatı Rowena Garcia-Flores, müvekkilinin karardan ötürü mutlu olduğunu ve Laude'nin ailesinden özür dilemek istediğini söyledi.

Amerikalı askerin cezasının infazı, taraflar arasında imzalanan Ziyaret Kuvvetleri Anlaşması hükümleri uyarınca başkent Manila'da iki ülke askerleri tarafından ortaklaşa korunan askeri bir kampta uygulanıyordu. (Kaynak: Euronews)