Rusesabagina'nın ailesinden uluslararası yargılama çağrısı

Terör suçlamasıyla gözaltına alınan 'Hotel Rwanda' filminin esin kaynağı Paul Rusesabagina'nın ailesi yargı sürecinin uluslararası mahkemeye taşınması gerektiğini ifade etti. Rusesabagina'nın oğlu, "Ruanda yönetimi, Rusesabagina'ya yöneltilen suçlamaların sağlam olduğunu düşünüyorsa davayı uluslararası bir mahkemeye taşımalılar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Hotel Rwanda' filminde 1994 yılındaki soykırımdan 1268 kişiyi kurtaran bir Hutu olarak portresi çizilen Paul Rusesabagina'nın Ruanda başkenti Kigali'de 'terör' suçlamalarından gözaltına alınmasının ardından, ailesi Rusesabagina'nın uluslararası bir mahkemede yargılanmasını talep etti.

Daha önce kızının 'Ruanda hükümeti tarafından Dubai'de kaçırıldığını' söylediği Rusesabagina'nın uluslararası mahkemede yargılanması gerektiği ifade edildi. Oğlu, "Ruanda yönetimi kendisine yöneltilen terörizm suçlamaları veya finansmanı konusunda sağlam bir dava olduğunu düşünüyorsa bunu uluslararası bir mahkemeye taşımalılar" dedi.

Ruanda'da Tutsilerle ılımlı Hutuların katledildiği soykırım sırasında otelinde saklanan yüzlerce Tutsi'yi kurtarma çabalarının 'Hotel Rwanda' filmine aktarılmasıyla dünya çapında tanınan ve çok sayıda insan hakları ödülüne layık görülen Paul Rusesabagina'nın 'terörist faaliyetler' yürüttüğü gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

2004 tarihli fimde 1994 yılındaki soykırımdan 1268 kişiyi kurtaran bir Hutu olarak portresi çizilen Paul Rusesabagina'nın yurt dışında yaşamasına rağmen Ruanda başkenti Kigali'de elleri kelepçeli halde fotoğraflarının gelmesinin ardından evlat edindiği kızı Carine Kanimba, 'Ruanda hükümeti tarafından Dubai'de kaçırıldığını, zira asla kendi iradesiyle Ruanda'ya geri dönmeyeceğini' dile getirmişti.

Ruanda'nın 20 yıllık Devlet Başkanı Paul Kagame'nin önde gelen muhalifleri arasında yer alan ve 1996'dan beri yurt dışında yaşayan Rusesabagina, ilkin Belçika, ardından ABD'nin Teksas eyaletine yerleşmişti. Soykırımdan kurtulanların bazıları ve Kagame, Rusesabagina'nın Tutsileri kurtarmakla ilgili anlatısına itirazlar getirirken onu 'soykırımı ticari amaçlarla istismar etmekle' suçlamıştı. (Sputnik/DIŞ HABERLER)

Etiketler r Rusesabagina