Miçotakis: Yunanistan karasularını genişleteceğiz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İyon Denizi'nde kıta sahanlığını artırmaya yönelik bir yasa tasarısı sunulacağını duyurdu. Miçotakis, "Meclise sunulacak bir yasa tasarısı ile batı karasularını altı milden 12 mile çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkenin batısında yer alan İyon Denizi'ndeki karasularını genişletmek için yasa tasarısı sunulacağını söyledi.

İyon Denizi'nde bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kurulması için İtalya'yla imzalanan anlaşmanın ve Mısır'la yapılan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasının tartışıldığı meclis toplantısında konuşan Miçotakis, "Meclise sunulacak bir yasa tasarısı ile batı karasularını altı milden 12 mile çıkaracağız" dedi.

1982 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS), kıyıdaş ülkelere karasularını 12 deniz miline kadar ilan etme hakkı veriyor. Türkiye’nin taraf olmadığı sözleşmeyi 1995 yılında yürürlüğe koyan Yunanistan, kendi stratejisine uygun zamanda Ege’de karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu ilan etmişti.

Bunun üzerine 8 Haziran 1995'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarması halinde, bu durumun savaş sebebi (casus belli) sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine askeri bakımdan gerekli olanlar da dahil olmak üzere tüm yetkilerin verileceğini beyan etmişti.

Bu arada bugün Yunan parlamentosundan yapılan açıklamada, iki ülkeyle imzalanan MEB anlaşmaları için yapılması planlanan oylamanın, korona virüsü tedbirleri kapsamında ertelenmesine karar verildiği duyuruldu. Oylamanın, yarın yerel saatle 15.00-20.00'de 60'ar milletvekilinden oluşan gruplar halinde yapılacağı belirtildi. 300 vekilli parlamentoda Miçotakis'in liderliğindeki iktidar partisi Yeni Demokrasi, 158 vekille salt çoğunluğu elinde bulunduruyor. (DIŞ HABERLER/Sputnik)

Yunanistan ile İtalya'dan Akdeniz'de kritik anlaşmaYunanistan ile İtalya'dan Akdeniz'de kritik anlaşma

Yunanistan anlaşması Mısır meclisinden geçtiYunanistan anlaşması Mısır meclisinden geçti