Kıbrıs’ta 'pasaport skandalı'

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde suç geçmişi olan kişilere parayla vatandaşlık verildiği belirtildi. Al Jazeera'nın haberinde, sürece Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'ın ailesine ait bir hukuk bürosunun da dahil olduğu kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın güneyinde korona virüsü salgını öncesinde gündem maddelerinden biri olan 'pasaport skandalı',  yeniden Lefkoşa’da siyasi çalkantıya neden oldu. Al Jazeera, 'Cyprus Papers' adını verdiği dosyayı açtı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin geçtiğimiz dönemde suç geçmişi olan kişilere vatandaşlık verdiği bilgisini paylaştı.

Kıbrıs’tan vatandaşlık alanlar listesinde Rusya mafyası ile Mısır olmak üzere birçok ülke de yasa dışı örgüt kategorisinde görülen Müslüman Kardeşler bağlantılı isimler göze çarpıyor.

2013 yılından bankacılık sektörü merkezli büyük bir finansal kriz yaşan Kıbrıs sonraki yıllarda büyük meblağlar karşılığında verilen vatandaşlıklar aracılığı ile büyük bir mali kaynağa erişmişti. Son yıllardaysa Kıbrıs basını para ile dağıtılan vatandaşlıklar meselesini gündeme taşımış birçok yasal olmayan faaliyete ışık tutmuştu. Avrupa Birliği’nden gelen baskılar üzerine 2018 sonrasında Lefkoşa paralı vatandaşlıklar konusundaki tutumunu değiştirmiş ve yeni düzenlemelere gitmişti. Yeni düzenlemeler ile beraber para ile vatandaşlık satın alma işlemi zorlaştırılmıştı.

SKANDALIN UCU SARAYA UZANDI

Al Jazeera’nın yeni araştırması Nikos Anastasiadis hükümetinin yeni düzenlemelere karşın paralı vatandaşlık meselesinde ödün vermediğini gösteriyor. Paralı vatandaşlık meselesinin odağında Lefkoşa’daki birçok hukuk bürosunun bulunduğu da kaydedildi. Bu bürolardan bir tanesi Anastasiadis’in ailesine ait.

MUHALEFETİN TEPKİSİ, HÜKÜMETİN FORMÜLÜ

Lefkoşa’nın güneyinde muhalefet büyük skandalın aydınlatılması için her türlü çabanın sarf edilmesini talep ediyor. Başta ana muhalefetteki AKEL olmak üzere birçok siyasi parti paralı vatandaşlıklar meselesini Kıbrıs için bir utanç meselesi olduğunu söylüyor.