Kaliforniya'dan Avustralya'ya yardım talebi: Orman yangınları etkisini sürdürüyor

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde orman yangınları etkisini sürdürürken, 770 bin dönümden fazla alanın tahrip olduğu belirtildi. 'Dünya tarihinde kaydedilen en yüksek sıcaklıkla' mücadele ettiklerini dile getiren Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Avustralya ve Kanada'dan yardım talep edildiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Kaliforniya eyaletinde günlerdir süren orman yangınlarında en az altı kişi öldü, on binlerce kişi tahliye edildi. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, şu ana kadar 770 bin dönümden fazla alanın tahrip olduğunu aktardı. Yangınların kapsamının genişlediğini dile getiren Newsom, Avustralya ve Kanada'dan yardım talebinde bulundu.

Yangınların etkisi, bu hafta başında sıcaklığın artmasıyla meydana gelen şimşek fırtınaları ve düşen yıldırımlar nedeniyle arttı. İtfaiye yetkilileri, son dört gün içinde 12 binden fazla yıldırımın düştüğünü, 560'den fazla orman yangınının gerçekleştiğini aktardı.

'YANGINLAR PERSONELİMİZİ ZORLUYOR'

Arizona, Oregon, Washington, Teksas ve Nevada'da dahil olmak üzere başka eyaletlerden de yardım geldiğini aktaran Vali Newsom, 'mücadele ettiklerini ancak kaynakların yetersiz geldiğini' söyledi. "Orman yangınları kaynaklarımızı ve personelimizi zorluyor" diyen Newsom, 'dünyanın en iyi orman yangını savaşçıları' diyerek tanımladığı Avustralya'dan yardım talep edildiğini dile getirdi.

'TAHLİYE EMİRLERİNE UYUN'

'Dünya tarihinde kaydedilen en yüksek sıcaklıkla' mücadele ettiklerini söyleyen Newsom, "Bu ölümcül anının önemini konusunda tecrübesiz değiliz. Tahliye emirlerine uymak ve bunları ciddiye almak gerekiyor" dedi. Kaliforniya itfaiye departmanından Daniel Berlant ise, 12 binden fazla itfaiyecinin orman yangınlarını kontrol altına almaya çalıştığını aktardı.

KORONA VİRÜSÜ RİSKİ ARTABİLİR

Yangınlarla beraber Kaliforniya'da hava kalitesinin düştüğü ve solunum rahatsızlığı olanları, özellikle Covid-19'a yakalananları olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Uzmanlar, hava kirliliğin korona virüsü semptomlarını şiddetlendirebileceğini ve hastalığın yayılmasına yok açabileceğini dile getirdi. (DIŞ HABERLER)