Serrac, Libya'da ateşkes talimatı verdi

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es Serrac, ülkedeki tüm askeri güçlere ateşkes talimatı verdi. Tobruk’ta bulunan Libya Temsilciler Meclisi’nden yapılan açıklamada ise 'bölgede tüm düşmanlıkların sona ereceği' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac'ın, ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes ve askeri operasyonların durdurulması talimatı verdiği aktarıldı. Serrac'ın 'fiili bir ateşkes için Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılmış bölgeler olması gerektiğini' söylediği belirtildi. Libya’nın doğusundaki Tobruk’ta bulunan Libya Temsilciler Meclisi’nin başkanı Aguila Saleh ise 'bölgede tüm düşmanlıkların sona ereceğini' belirtti. Her iki açıklamada da yakın zamanda seçimlere gidileceği ifade edildi.

Sarraj açıklamayı UMH'nin Facebook sayfasından yayımladı. Açıklamada, "Siyasi ve ulusal sorumluluklarımızdan kaynaklı olarak, ülkedeki ve bölgedeki mevcut durumun bize dayattıkları da göz önünde bulundurularak, pandemi şartları da eklenince Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başkanı tüm askeri kuvvetlere derhal ateşkes ve ek olarak Libya topraklarında tüm muharebelerin sona erdirilmesi talimatı verdi" dendi.

SİRTE VE CUFRA'DA SİLAHSIZ BÖLGE Mİ KURULUYOR?

Açıklamada ayrıca, "Gerçek bir ateşkesin sağlanabilmesi için Sirte ve Cufra bölgelerinin silahsızlandırılması ve her iki taraftaki polis hizmetlerinin güvenlik tertiplerini kabul etmesi gerekmektedir" ifadeleri yer aldı. Serrac, başkanlık konseyi ve genel seçimlerin gelecek mart ayında yapılması çağrısında bulundu.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN 'DÜŞMANLIK SONA ERECEK' AÇIKLAMASI 

Diğer yandan, General Halife Hafter’in müttefiki olan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Aguila Saleh de ayrı bir açıklama yayımlayıp bölgede tüm düşmanlıkların sona ereceğini ve yakında seçimlere gidileceğini duyurdu.

Ateşkes çağrısındaki amacın da Libya topraklarında tam egemenlik sağlanması ve 'yabancı kuvvetlerle paralı askerlerin ülkeyi terk etmesi' olduğu belirtildi. BM Libya Özel Temsilciliği de Twitter hesabından her iki taraf için 'önemli bir anlaşma' olarak nitelediği ateşkes ilanını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. (BBC Türkçe)