Kemal Reis'i taciz eden geminin kaptanına tebrik

Türk ve Yunan fırkateynleri arasında Kıbrıs açıklarında yaşanan 'çarpışma'ya dair tartışma sürüyor. Yunan gemisindeki hasarın Türkiye basınına yansıması sonrası, Yunan gazetesi Kathimerini de Kemal Reis fırkateynine ait olduğu iddiasıyla bir fotoğraf yayımladı. Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos'un da, Yunan fırkateyninin kaptanını tebrik ettiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunan basını, Doğu Akdeniz'de sismik araştırma yapan Oruç Reis gemisine refakat ederken Yunan Limnos (Limni)  fırkateyniyle karşı karşıya geldiği belirtilen Kemal Reis fırkateyninin olay sonrasında çekildiği iddia edilen bir fotoğrafını paylaştı. Kathimerini gazetesi, Kemal Reis'in hasar aldığını savundu. Gazeteye göre, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos da Limnos'un kaptanı Ioannis Saliaris'i tebrik etti.

İki gemi arasındaki olay, 13 Ağustos günü Girit ile Kıbrıs arasındaki sularda yaşanmıştı. Sosyal medyada Türk ve Yunan gemilerinin çarpıştığı iddiası hızla yayılırken, taraflardan yapılan açıklamalarda gemilerin kaza yaptığı belirtilmişti. Türkiye basınında ise Limnos'un, Oruç Reis’in araştırma yapmasını engellemek için yolunu değiştirmeye çalıştığı, TSK'ye ait savaş gemisi Kemal Reis’in de araya girerek Yunan fırkateynine müdahale ettiği belirtilmişti. Buna göre, iki savaş gemisinin kafa kafaya çarpışması son anda engellenmiş, gemiler birbirine hafifçe bir şekilde çarpmıştı.

FOTOĞRAF TEYİTLİ DEĞİL

Yunanistan tarafıysa bugün bu gerilimi yeniden gündeme getirdi. Kathimerini'deki haberde söz konusu fotoğrafın 'Kemal Reis'in sağ tarafından aldığı hasarı ortaya koyduğu' belirtildi. Gazete, 'Yunan gemisinin kafa kafaya çarpışmayı engellemek için dönüş yaparken burnuyla Kemal Reis'in sağ arka kısmına çarptığını' öne sürdü. Kemal Reis'e ait olduğu öne sürülen ve derin bir yarık görülen geminin fotoğrafı, resmi kaynaklardan teyit edilebilmiş değil. Türkiye medyası da, Limnos'un burun kısmındaki yarığın görüldüğü görselleri yayımlamıştı.

Limnos'un Türkiye basınında yayımlanan fotoğrafı.

KAPTANI 'BÜYÜK ADAMSIN' DİYE TEBRİK ETTİ

Kathimeri'nin haberine göre, Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos da radyoda canlı yayın sırasında Kaptan Saliaris'i "Büyük adamsın, Tebrikler" diyerek 'kutladı'. Kaptanın bakana, "Sadece işimi yapıyordum" dediği belirtildi. Panagiotopulos radyo yayınında, gemilerini bölgeden çekmesi koşuluyla Türkiye'yle diyaloğa hazır olduklarını da söyledi..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki gemi arasındaki olayla ilgili "Oruç Reis’imize sakın saldırmayın, saldıracak olursanız bunun bedelini ağır öderseniz dedik ve ilk cevabı aldılar" demişti. (DIŞ HABERLER)