Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Patlamaya Hizbullah'ın silahları neden olmadı

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, başkent Beyrut'ta meydana gelen patlamanın Hizbullah'ın silah depolarından kaynaklanma ihtimalinin 'imkansız' olduğunu söyledi. Avn, Hizbullah'ın Beyrut limanında silah deposu olmadığını söyleyip bu iddiaların 'hayal ürünü' olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, ülkenin başkenti Beyrut'ta en az 180 kişinin ölümüne, yaklaşık 6 bin kişinin yaralanmasına yol açan patlamanın 'Hizbullah'ın silah depolarından kaynaklandığı' iddiası için '"İmkânsız" yorumu yaptı. Avn, Hizbullah'ın Beyrut limanında silah deposu olmadığını söyledi.

İtalyan gazetesi Corriere della Sera'ya konuşan Avn, iddia için "İmkânsız ama bu tür ciddi olaylar hayal gücünü uyandırıyor" dedi. Avn bununla birlikte, her ihtimalin değerlendirileceğini ve tüm ipuçlarının araştırılacağını dile getirdi. Lübnan Cumhurbaşkanı, patlamayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve kazaya ihmal veya 'dış müdahalenin' neden olup olmadığının araştırıldığını söyledi.

'UÇAK İDDİASI DA İNANDIRICI DEĞİL'

Hizbullah'ın desteklediği bir isim olan Avn, "Bir kaza gibi görünse de, her sesi dinleyip suçlamalardan kaçınmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Patlamadan önce liman üzerinde uçakların görüldüğü yönündeki iddiaların 'çok inandırıcı olmadığını' dile getiren Avn, 'yine de tüm ihtimallerin değerlendirildiğini' vurguladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da, limanda silah deposu olduğu yönündeki iddiaları reddetmiş, "Patlamanın ardında İsrail'in olduğu ortaya çıkarsa bedel ödenecek" ifadelerini kullanmıştı. İsrail hükümeti ise Tel Aviv'in patlamayla bir ilgili olmadığını ifade etmişti. Lübnanlı yetkililer, patlamaya altı yıldır Beyrut limanındaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını açıklamıştı.

OHAL UZATILDI

Öte yandan, Beyrut'ta patlamanın ardından ilan edilen olağan üstü hal (OHAL), bir ay daha uzatıldı. Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, mevcut durum ve hükümetin istifası nedeniyle OHAL'in 18 Eylül'e kadar uzatıldığı aktarıldı. (DIŞ HABERLER)