İnsan Hakları İzleme Örgütü: Mısır'da kadınların kamusal alandaki varlığı kısıtlanıyor

Mısır'da kadınların 'kamu ahlakını ihlal etme' gerekçesiyle tutuklanmasına İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden tepki geldi. Açıklamada, Kahire yönetiminin sosyal medya paylaşımları öne sürülerek kadınların kamusal alandaki varlığını kısıtlamaya çalıştığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır'da 'kamu ahlakını ihlal ettikleri' iddiasıyla özellikle TikTok uygulaması üzerinden paylaşım yapan kadınların tutuklanmasına tepki gösterdi. Kurumun açıklamasında, bu kararın ifade özgürlüğünü doğrudan ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, belirsiz gerekçelerle sosyal medya paylaşımları öne sürülerek yapılan tutuklamaların kadınların kamusal alandaki varlığını kısıtlamaya yönelik olduğu ifade edildi.

HRW'den kadın hakları araştırmacısı Rothna Begum, "İnternet üzerinde kadınların barışçıl davranışlarını denetlemek, kadınların kamusal alan kullanımını kontrol etmeye yönelik bir çabaya işaret ediyor" dedi.

'MAHREMİYETLERİ İHLAL EDİLİYOR'

HRW'ın açıklamasında Mısır yönetiminin, nisan ayından bu yana kadın sosyal medya kullanıcılarının mahremiyetini ve ifade özgürlüğünü ihlal eden suçlamalarla hedef alındığı ifade edildi. Yetkililer, Mısır'da en az 15 kişinin 'kamu ahlakını ihlal ettikleri' gerekçesiyle tutuklandığını aktardı. Tutuklanan kadınların çoğunun TikTok paylaşımları öne sürülerek hükümet tarafından alıkonulduğu belirtildi.

20 yaşındaki üniversite öğrencisi Hanin Hossam, ‘kadınların kendisiyle çalışarak daha fazla para kazanabileceklerini’ söylediği bir paylaşımı öne sürülerek 21 Nisan'da tutuklandı. Aynı soruşturmada 22 yaşındaki Mawada el Adham 14 Mayıs'ta tutuklandıktan sonra Hossam ve el Adham iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sosyal medyada Menna Abdülazi olarak bilinen 17 yaşındaki Aya, cinsel saldırıya uğradığını söylediği bir video paylaşmasının ardından 22 Mayıs'ta tutuklandı. Ülkenin tanınmış oryantal dansçılarından 42 yaşındaki Sama el Masry ise 29 Haziran tutuklandıktan sonra 'ahlaksızlık' suçlamalarıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (DIŞ HABERLER)