Almanya bu kez BAE'den çağrı yaptı: Libya'ya silah sevkıyatını durdurun

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın 'Libya turu' sürüyor. Dün Trablus’a giden Maas, bugün de General Halife Hafter’in destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti. Maas, buradan taraflara silah ambargosuna uyma çağrısı yaptı; 'gerekirse daha ağır yaptırım kararları alınabileceğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya'da pazartesi günkü temaslarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ziyaret gerçekleştirdi. Libya'ya yönelik Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunun uygulanmasını sağlamak için gerekirse daha ağır yaptırım kararları alınabileceğini dile getiren Maas, ocak ayında düzenlenen Berlin Konferansında BAE dahil tüm tarafların Libya'ya silah sevkiyatını durdurmayı taahhüt ettiğini hatırlattı.

'BAŞKA YAPTIRIMLAR GÜNDEME GELEBİLİR'

Maas, "Berlin'deki mutabakata imza atan herkesin sözünü tutacağına güvenebilmemiz gerekiyor. Başka yaptırımların yürürlüğe sokulması gündeme gelebilir" dedi.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre daha önce yaptığı açıklamada Maas, Abu Dabi yönetiminin Libya'da Halife Hafter birlikleri üzerindeki nüfuzunu kullanmasını beklediklerini belirterek "Sadece şu an Libya'da ateşkese yapıcı katkıda bulunanlar Libya'nın geleceğinin bir parçası olabilir" demişti.

Almanya, ocak ayında Berlin'de düzenlenen konferansla taraflar arasında arabuluculuğa soyunmuş, ancak konferansta imzalanan mutabakat hayata geçirilememişti. AB'nin Libya'ya yönelik silah ambargosuna uyumu denetlemek için Akdeniz'de başlattığı İrini misyonu ise BAE ve Mısır'ın Hafter'in birliklerine kara ve havadan verdiği desteği kapsamaması nedeniyle Türkiye ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) eleştirilerine hedef oluyor.

Almanya, Fransa ve İtalya, silah sevkiyatında uçak ve gemilerinin kullanımına izin veren kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanması önerisini AB gündemine getirmiş, ancak sevkiyatı yapan ülkelere yönelik cezai önlemler kararlaştırılmamıştı.

BM, silah ambargosunu ihlal eden ülkeler arasında özellikle Türkiye ve BAE'nin rolüne dikkat çekmişti. BM'nin tanıdığı UMH'ye askeri desteğini gizlemeyen Türkiye, Serrac liderliğindeki hükümete verdiği desteğin uluslararası hukuka aykırı olmadığını savunuyor. UMH, Türkiye'nin yanı sıra Katar tarafından da desteklenirken Halife Hafter güçleri BAE, Mısır ve Rusya'nın desteğine sahip. (Kaynak: DW Türkçe)

Türkiye, Katar ve Almanya'dan Libya'ya eş zamanlı ziyaretTürkiye, Katar ve Almanya'dan Libya'ya eş zamanlı ziyaret