Lukaşenko 'Ben bir aziz değilim' dedi, anayasa referandumu önerdi

Doğu Avrupa ülkesi Belarus'ta seçim sonuçlarının açıklanması sonrası 26 yıllık lider Aleksander Lukaşenko'ya tepki dinmiyor. Bugün birçok işyerinde greve gidilirken, Lukaşenko da grevdeki işçileri ziyaret ettiği bir fabrikada protestoyla karşılandı. Belarus lideri, burada yaptığı konuşmada seçimleri yenilemeye karşı çıksa da anayasayı referandumla değiştirmeyi önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus'ta 9 Ağustos'ta düzenlenen seçimleri 26 yıllık Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun kazandığının açıklanması üzerine tırmanan gerilim sürüyor. Ülke çapında muhalefetin çağrısıyla birçok fabrikada greve gidilirken, Lukaşenko da grevdeki işçilere seslenmek üzere gittiği bir fabrikada protestoyla karşılaştı.

Belarus lideri burada yaptığı konuşmada seçimin yenilenmesi için ülke dışından gelen çağrılara "Beni öldürene kadar başka bir seçim olmayacak" yanıtı verdi ama bir referandumda sonucun bu yönde çıkması halinde, geniş anayasal yetkilerinden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

'BENİ ÖLDÜRENE DEK SEÇİM YENİLENMEYECEK'

Lukaşenko, başkent Minsk'te ziyaret ettiği fabrikada, işçilerin "İstifa et" sloganlarıyla karşılandı. Burada yaptığı konuşmada sözü sık sık sloganlarla kesilen Belarus lideri, muhalefetin talep ettiği gibi yeni seçimler düzenlenmeyeceğini söyleyerek "Beni öldürene dek seçim yenilenmeyecek" dedi.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ REFERANDUMA SUNALIM'

Ancak Lukaşenko'nun, anayasanın referandumla değiştirilmesini önermesi dikkat çekti. Belarus lideri, "Değişiklikleri referanduma sunacağız ve anayasal yetkilerimi bırakacağım. Ama bunu baskıyla ya da sokaklar yüzünden yapmayacağım" diye konuştu.

'BEN BİR AZİZ DEĞİLİM'

Lukaşenko, "Evet ben bir aziz değilim. Sert tarafımı biliyorsunuz. Ebedi değilim. Fakat ilk başkanı aşağı çekerseniz, komşu ülkeleri ve diğer herkesi de çekersiniz" dedi.

Lukaşenko'nun bu açıklamaları, muhalefet lideri Svetlana Tsikhanouskaya'nın geçtiğimiz hafta gittiği Litvanya'dan yaptığı "Sorumluluğu almaya ve bu süreçte ulusal lider olmaya hazırım" açıklamasıyla geldi. Tsikhanouskaya yayınladığı video mesajda, güvenlik görevlilerine saf değiştirme çağrısı yaptı, muhalifleri de eylemleri sürdürmeye çağırdı.

Minsk'te binlerce kişi Lukaşenko'nun istifasını talep ederken, protestocular siyasi tutukluluların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Muhalefetin genel grev çağrısıyla beraber bugün genelinde birçok iş yeri ve fabrikada çalışanlar iş bıraktığı belirtiliyor. Başkentte binlerce protestocu hükümet tarafından işletilen ve askeri araç üreten Minsk Otomobil Fabrikası'na (MAZ) yürüdüğü aktarılıyor. Devlet televizyonunda da birçok çalışanın yayın politikasına karşı çıkarak iş bıraktığı, kanalın bir noktada ekrana müzik eşliğinde boş koltukların görüldüğü bir görüntüyü verdiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)