Fransa Doğu Akdeniz'de askeri varlığını artıracak

Türkiye'yle Yunanistan arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde Fransa, Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını artıracağını açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'ye bölgede enerji arama çalışmalarına son verme çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de petrol arama kararının ardından, Yunanistan'ın da aralarında olduğu Avrupa Birliği (AB) müttefikleriyle işbirliği içinde, Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını artıracağını açıkladı.

Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmenin ardından resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Akdeniz'deki durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi. Macron, "Türkiye'nin tek taraflı olarak aldığı petrol arama kararı gerilimi artırmakta. Bu girişimler, iki komşu ve NATO müttefiki ülke arasında barışçı bir diyaloğun önünü açmak için son bulmalıdır. Yunanistan ve Avrupa Birliği’nden ortaklarımızla da işbirliği içinde Doğu Akdeniz'deki Fransız askeri varlığını güçlendirme kararı aldım" diye yazdı.

Macron-Miçotakis görüşmesine ilişkin Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada da Macron'un Miçotakis'e, Türkiye'nin tek taraflı bir kararla Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmalarına başlamasından duyduğu endişeyi dile getirdiği ve NATO müttefiki ve komşu iki ülke arasında barışçı bir diyaloğa izin vermek için bir an evvel bu faaliyetlerine son vermesi gerektiği görüşünü paylaştığı açıklandı. Macron'un üye ülkelerin egemenliğine karşı herhangi bir girişimde, Fransa ve AB'nin gerekli dayanışmayı sergilemesi gerektiği görüşünü savunduğu da belirtildi.

Amerika'nın Sesi'nin Paris muhabiri Arzu Çakır Morin'in aktardığı açıklamaya göre, mevcut anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesinin önemini hatırlatan Macron, Yunanistan ile Türkiye arasında daha fazla istişare yapılması gerektiğinin altını çizdi ve bu bağlamda Almanya tarafından başlatılan arabuluculuk girişimini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Açıklamada Macron'un "Akdeniz'in bu bölgesindeki durumu daha iyi anlamak ve uluslararası hukuka saygıyı sağlama arzusunu belirtmek için önümüzdeki günlerde, AB'li ortaklarla işbirliği yaparak Doğu Akdeniz'deki Fransız askeri varlığını geçici olarak güçlendirme kararı aldığı" ifadesine de yer verildi. (Amerika'nın Sesi)