Koronanın ayırdığı çiftlerin isyanı: Sevgi turizm değildir

Korona virüsü nedeniyle ayrı kalan evli olmayan çiftlerin başlattığı 'Sevgi Turizm Değildir' kampanyası, Avrupa'da sonuç vermeye başladı. Birçok ülke, evli olmayan çiftlere yönelik seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası sınırların korona virüsü salgını nedeniyle kapatılması sonucu aylardır ayrı kalan çiftler, internet üzerinden bir kampanya başlattı. "Sevgi Turizm Değildir (Love is Not Tourism)" isimli kampanya Avrupa Birliği içinde resmi olarak karşılık bulsa da, dünya çapında on binlerce evli olmayan çiftin hâlâ biraraya gelemediği belirtiliyor.

'SEVGİ, YAZ TATİLİ DEĞİLDİR'

Kampanyanın internet sitesinde, "Covid-19 pandemisinin ardından uluslararası sınırlarının kapatılması mantıklı ve hatta gerekliydi, hâlâ da öyle. Kendimizi ve başkalarını korumak için turizmi durdurmamız gerektiği açık. Fakat sevgi turizm değildir. Bir yaz tatili değildir; akıl sağlığı ve dünyanın her yerinden insanların geleceğiyle ilgilidir" deniyor.

'KARANTİNAYA VE TESTE RAZIYIZ'

Kampanyanın katılımcıları, tedbirler nedeniyle ayrı kalan aileler ve uzak mesafe ilişkisi içindeki çiftler için kısıtlamaların hafifletilmesi çağrısı yapıyor; gittikleri ülkede ücretli korona testi olmayı ve 14 güne kadar karantinada kalmayı da kabul ediyor. Çağrı metninde, "Seyahat edip turistik gezi yapmak istemiyoruz. Tek bir destinasyonumuz var: Sevdiklerimizin kolları. Ne kadar uzun sürerse sürsün, karantinaya girmeye istekliyiz. Kaç kez gerekirse gereksin, o kadar test yaptırmaya istekliyiz" deniliyor.

'HAPİS CEZASI GİBİ'

Avustralyalı sevgilisiyle aylardır ayrı kalan Alman bilgisayar programcısı Felix Urbasik, temmuz ayında bir Facebook grubuyla başlattığı kampanyanın yoğun ilgiden dolayı bir internet sitesine dönüştüğünü anlatıp, "İlk haftada siteyi 50 bin kişi ziyaret etti" diyor. Amerikalı eşini nisandan bu yana görmeyen Güney Afrikalı bir kadın ise sitenin forum bölümünde, "Bu bir hapis cezası gibi. Biz sadece hayatımızı birlikte yaşamak istiyoruz" diye yazıyor.

AVRUPA'DA KARŞILIK BULDU

The Guardian gazetesinin haberine göre, şu an Avrupa Birliği dışındaki partnerleriyle görüşemeyen yaklaşık 9 bin kişi varken, diğer ülkeler arasındaki kısıtlamalar nedeniyle ayrı kalan çiftlerin sayısı on binlerle ölçülüyor. Kampanya ise Avrupa'da ses getirmiş durumda. Danimarka, Norveç, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, İzlanda, Avusturya, İsviçre, Finlandiya, Almanya ve Fransa, evli olmayan çiftlere yönelik kısıtlamaları belirli kriterler eşliğinde hafitletmeye başladı.

EVLİ OLMAYAN ÇİFTLERDE HANGİ 'KRİTERLER' ARANIYOR?

Söz gelimi, Norveç'te çiftlerden 'çift olduklarını' kanıtlamaları isteniyor; bu kişilerin en az dokuz aydır birlikte olması ve geçmişte en az bir kere yüz yüze görüşmüş olması gerekiyor. Hollanda, üç aylık bir 'ilişki geçmişi'ni yeterli buluyor ama çiftlerin bu sürede birbirlerini 'düzenli olarak görmüş olmasını şart koşuyor. Fransa'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı hafifletilmiş tedbirler, çiftlerin ilişkilerini bir konsolosluk nezdinde 'kanıtlamasını' öngörüyor.

Kampanya yöneticileri ise AB'den gelen destekle birlikte, salgının hâlâ sert seyrettiği yerler ile evlenmemiş çiftlerin ilişkilerinin tabu olarak görüldüğü muhafazakâr ülkelerde ilerleme kaydedemediklerini söylüyor. (DIŞ HABERLER)