Bağdat, Hulusi Akar’ın ziyaretini iptal etti

Türkiye'nin Irak sınırındaki hava saldırısında iki Iraklı komutanın öldüğünün açıklanmasının ardından Ankara-Bağdat hattında gerilim yükseliyor. Irak Cumhurbaşkanlığı Türkiye'yi kınarken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yarın için planlanan Bağdat ziyaretinin iptal edildiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Irak sınırında düzenlediği Pençe-Kaplan Operasyonu'nda Irak sınır muhafızlarından iki komutanın öldüğünün açıklanması sonrası gerilim yüksek. Irak Cumhurbaşkanlığı Türkiye'yi 'Irak'ın egemenliğine yönelik ihlalleri' nedeniyle kınadı. Irak Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yarın Bağdat'a düzenleyeceği ziyaretin iptal edildiğini açıkladı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise Türkiye ve PKK'ye 'savaşlarını Kürdistan Bölgesi sınırları dışına taşıma' çağrısı yaptı.

'TEHLİKELİ BİR İHLAL'

Irak Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında, "Türkiye ordusunun Irak toprakları içindeki devamlı ihlalleri, Irak egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir ve kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada Türkiye'ye 'bütün askeri hareketliliğini bir an önce durdurma' çağrısı yapıldı; Ankara'dan 'uluslararası teamüller temelinde iyi bir komşu olarak hareket etmesi' istendi. Irak Cumhurbaşkanlığı, iki ülke sınırları arasındaki sorunların uzlaşıyla çözülmesi çağrısında bulundu.

'BM SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLİYOR'

Benzer bir kınama açıklaması yayınlayan Irak Dışişleri Bakanlığı ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yarın Bağdat'a düzenleyeceği ziyareti de iptal ettiğini duyurdu. Rudaw'ın aktardığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin tekrar eden askeri ihlalleri Irak egemenliğini, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal etmektedir" denildi. Açıklamada Irak topraklarındaki Türk kuvvetlerinin çekmesi talep edildi. Irak Dışişleri Bakanlığı "Türkiye'nin ihlallerine karşı açık ve birden fazla seçeneğimiz bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak diplomatik nota da verdi.

ERBİL: PKK VE TÜRKİYE, SAVAŞLARINI KÜRDİSTAN DIŞINA TAŞISIN

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden de Türkiye ve PKK’nin savaşlarını 'Kürdistan Bölgesi sınırları dışına taşıma' çağrısı geldi. "PKK ve Türkiye’nin savaş ve çekişmelerini Kürdistan Bölgesi ve Irak sınırlarının dışına taşımaları ve halkımızı kurban etmemeleri gerektiğini bir kez daha tekrarlıyoruz" denildi. Erbil'in açıklamasında, ölen komutanların isimleri 2. Sınır Tümen Komutanı Albay Muhammed Reşid Süleyman ve 2. Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin olarak verildi; Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan'ın yaralandığı belirtildi. (Rudaw)

Irak ordusu: Türkiye'nin hava saldırısında iki komutan öldüIrak ordusu: Türkiye'nin hava saldırısında iki komutan öldü