Belarus'tan Litvanya'ya giden muhalif lider Tihanovskaya: Kararı kendim verdim

Belarus'ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından gerilim sürerken, muhalif lider Svetlana Tihanovskaya’nın komşu Litvanya'ya gittiği açıklandı. Tihanovskaya, buradan yaptığı açıklamada ülkeden zorla çıkarıldığı iddiasını reddederek, çocuklarını korumak için kararı kendisinin verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Avrupa ülkesi Belarus'ta devlet başkanlığı seçimlerini ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko'nun kazandığının açıklanması sonrası sokaklardaki gerilim sürerken, muhalefet liderlerinden Svetlana Tihanovskaya’nın komşu Litvanya'ya gittiği açıklandı. Tihanovskaya, temsilcisinin ülkeden zorla çıkarıldığını söylemesine rağmen, çocuklarını korumak için kararı kendisinin verdiğini söylediği bir video yayınladı.

'TAMAMEN BAĞIMSIZ KARAR VERDİM'

Tihanovskaya, YouTube'dan yayınlanan videoda, "Çok zor bir karar verdim. Bu, tamamen bağımsız olarak verdiğim bir karar" ifadelerini kullandı. Eşi hapiste olan ve kampanya sürecinde aldığı tehditler üzerine iki çocuğunu Litvanya'ya göndermiş olan Tihanovskaya, "Çocuklar hayatımızdaki en önemli şeyler" diye konuştu.

'ANLAYANLAR VE NEFRET EDENLER OLACAK'

Eski bir İngilizce öğretmeni olan Tihanovskaya videoda şu ifadeleri kullandı: "Kampanyanın beni sertleştirdiğini ve her bana her şeyle başa çıkabilecek kadar güç verdiğini düşünmüştüm. Fakat muhtemelen, hâlâ ilk baştaki zayıf kadınım. Kendim için çok zor bir karar verdim. Ve biliyorum ki birçok kişi beni anlayacak, birçokları beni yargılayacak, birçokları da nefret edecek. Fakat tanrı kimseyi benim karşı karşıya kaldığım seçimle başbaşa bırakmasın. Lütfen kendinize iyi bakın. Şu olanlar, kimsenin hayatını kaybetmesine değmez. Çocuklar hayatımızdaki en önemli şeyler."

TEMSİLCİSİ 'GİTME NİYETİ YOKTU' DEMİŞTİ

37 yaşındaki muhalif adayın dün merkez seçim kurulu yetkilileriyle görüşmeye gittiği ve sonrasında kendisinden haber alınamadığı belirtiliyordu. Kampanya ekibi, bu toplantının ardından Tihanovskaya'ya telefonla ulaşamadıklarını açıklamıştı. Temsilcisi Olga Kovalkova da bu sabah yaptığı açıklamada, "Yetkililer tarafından ülkeden çıkarıldı. Svetlana'nın başka şansı yoktu. Bu ziyaretten beş dakika önce gelecek planlarımızı konuşuyorduk ve kesinlikle ülkeyi terk etme niyeti yoktu" demişti.

'YEDİ SAAT GÖZALTINDA TUTULDU'

Tihanovskaya’nın Litvanya’da ve güvende olduğunu duyuran Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ise The Guardian gazetesine demecinde, muhalif liderin seçimde hile yapıldığına dair şikâyette bulunmasının ardından yedi saat boyunca gözaltında tutulduğunu ve sınırı bu sabah geçtiğini söylemişti.

Litvanyalı bakan, "Tihanovskaya ülkeden kaçtı mı, sınırdışı mı edildi?" sorusuna ise şu yanıtı vermişti: "Bildiğim kadarıyla, Belarus'u terk etme niyeti yoktu ama tek seçeneği buydu."

'ZORLA GÖNDERİLMEDİ'

Belarus yetkilileri ise muhalif liderin ülkeden zorla gönderildiği suçlamasının reddetti. Rus haber ajansı RIA'ya konuşan sınır yetkilileri, Tihanovskaya’ya baskı yapılmadığını söyledi. Belarus Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) Başkanı Valeriy Vakulçik de dün akşam, Tihanovskaya’ya karşı suikast girişiminin engellendiğini açıklamıştı.

Belarus'ta pazar günü düzenlenen seçimleri 26 yıllık lider Lukaşenko'nun yüzde 80.23 oyla kazandığı açıklanmıştı. Yüzde 9.9 ile ikinci en yüksek oyu alan Tihanovskaya ise seçimleri kendisinin kazandığını savunarak sonuçları tanımadığını ilan etmişti. Tihanovskaya, Lukaşenko'yu iktidarı barışçıl yollardan bırakma çağrısı yapmıştı. Tihanovskaya destekçilerinin protestoları iki gündür devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

Duvar Özel... Hakan Güneş: Belarus'ta sanki Rusya'nın balans müdahalesi varDuvar Özel... Hakan Güneş: Belarus'ta sanki Rusya'nın balans müdahalesi var