Avrupa Komisyonu: Yunanistan'la tam dayanışma içindeyiz

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi yeniden tırmanırken, Avrupa Birliği'nden Atina'ya destek geldi. Avrupa Komisyonu, üyeleri olan Yunanistan ve Kıbrıs ile 'tam dayanışma' içinde olduklarını duyurdu. Yunanistan AB'yi acil toplantıya da çağırırken, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı ‘Yunan tiyatrosu’na çevirmesine izin vermemelidir" tepkisini gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Komisyonu, Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden tırmanan Doğu Akdeniz gerilimi hakkında bir açıklama yaptı. Komisyon, "AB, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan ile tam dayanışma içindedir" ifadelerini kullandı. Avrupa Komisyonu'nun açıklamasında, Doğu Akdeniz'de iki ülke arasında yaşananlar 'son derece endişe verici' olarak nitelendi; taraflara diyalog çağrısı yapıldı.

ATİNA AB'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRACAK

Öte yandan, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ni son gelişmeler üzerine acil toplantıya çağırdığı belirtiliyor. Yunan gazetesi Kathimerini'nin haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın bugünkü görüşmesinde, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi'nin Türkiye ile gerilim nedeniyle toplantıya çağırması kararı alındı.

ÖMER ÇELİK: 'YUNAN TİYATROSU'NA İZİN VERİLMEMELİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Atina'nın bu adımını, "Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı ‘Yunan tiyatrosu’na çevirmesine izin vermemelidir" diyerek yorumladı. Çelik, Türkiye'nin diplomasi için geçtiğimiz haftaki gerilimi askıya aldığını ancak Yunanistan'ın bu süreçte Mısır'la bir anlaşma imzaladığını belirterek, "Yunanistan Türkiye'nin jestini çözüm için bir fırsat olarak değerlendirmek yerine, samimiyetsiz ve ikiyüzlü bir pratik ortaya koydu ve Mısır ile korsan anlaşma yapma yoluna gitti" ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik, "Gelinen noktada, Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmak ve önceden planlanan çerçevede faaliyetleri sürdürmek üzere kararlı bir şekilde harekete geçmiştir. Yapılan faaliyetler #MaviVatan içindedir. Yunanistan’ı ilgilendiren bir konu yoktur" mesajını yazdı;  "Son hadise, Akdeniz’de gerginliği arttıran tarafın Türkiye değil, Yunanistan olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Avrupa ise halen Yunanistan'ın çözümsüzlüğü dayatan politikalarının ardından sürüklenmektedir. Avrupa, “Yunan siyasi tiyatrosu’”nun aleti olmamalıdır" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: KARARLILIĞIMIZ TAMDIR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün yaptığı açıklamada "Gemilerimizi tekrar hareketlendirdik, Oruç Reis gitti. Ağustos ayında da her türlü araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Kararlılığımız tamdır. Doğu Akdeniz'de ve Kıbrıs'ta haklarını sonuna kadar savunacağız" demişti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Yunanistan arasında geçtiğimiz hafta patlak veren Meis krizi Almanya’nın devreye girmesiyle yatışsa da, Yunanistan’ın ikili müzakerelerin beklendiği bir dönemde Doğu Akdeniz için Mısır’la bir anlaşma imzalamasıyla gerilim yeniden tırmandı. Ankara son olarak, Antalya açıklarında bekleyen Oruç Reis araştırma gemisi için 23 Ağustos’a kadar yeni bir Navtex ilan etti. Oruç Reis savaş gemileri eşliğinde Meis'in güneyine gönderilirken, Yunanistan'da da alarm haline geçildi. (DIŞ HABERLER)

Atina'dan Ankara'ya: Navtex yasadışıAtina'dan Ankara'ya: Navtex yasadışı

Yunanistan ve Mısır'a misilleme: Türkiye Akdeniz'de yeni Navtex ilan ettiYunanistan ve Mısır'a misilleme: Türkiye Akdeniz'de yeni Navtex ilan etti

Mısır ile Yunanistan münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladıMısır ile Yunanistan münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladı

Türkiye'den Yunanistan ve Mısır'a tepki: Anlaşma yok hükmündeTürkiye'den Yunanistan ve Mısır'a tepki: Anlaşma yok hükmünde