Lukaşenko'nun kazandığı açıklandı, Belarus karıştı

Doğu Avrupa ülkesi Belarus'ta dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimiyle yükselen gerilim sürüyor. Seçim Komisyonu, ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko'nun oylamayı yüzde 80 oy oranıyla kazandığını açıkladı. Sonuçlara karşı çıkan muhalifler ise dün gece sokaklarda polisle çatıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Avrupa ülkesi Belarus'ta 26 yıllık cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun iktidarına karşı en büyük meydan okuma olarak nitelenen seçimlerin ardından gerilim yüksek. Seçim komisyonu ise çok sayıda muhalifin sokağa döküldüğü gecenin ardından bu sabah resmi sonuçları açıkladı. Resmi sonuçlara göre Lukaşenko yüzde yüzde 80, ana rakibi olarak görülen eski İngilizce öğretmeni Svetlana Tikhanouskaya yüzde 9.9 oranında oy aldı.

Dün gece ilk sonuçların Lukaşenko'nun ezici çoğunlukla kazandığına işaret ettiğinin açıklanması sonrası, ülke çapında çok sayıda muhalif sokaklara döküldü. Tikhanouskaya'nın seçimleri kazandığını ve Lukaşenko'nun hile yaptığını savunan muhaliflerle polis arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

1 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ ÖNE SÜRÜLÜYOR

Başkent Minsk'in yanı sıra birçok başka kentte protesto gösterileri düzenlendiği, katılımcıların 'zafer' sloganları attığı, muhalefetle dayanışma için arabaların kornalarını çaldığı belirtiliyor. Bazı noktalarda polise karşı çöp tenekeleriyle barikatlar kurulduğu haberleri de gelirken, polis göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Birçok kişinin sivil polislerce gözaltına alındığı haberleri de geliyor. Gösterilerde bir kişinin polis aracının altında kalarak öldüğü de öne sürülüyor. Yetkililer ise eylemlerde yaralanan olmadığını savunuyor.

'LUKAŞENKO YÜZDE 80, TIKHANOUSKAYA YÜZDE 9.9 ALDI'

Belarus Seçim Komisyonu ise bu gergin gecenin ardından bu sabah yaptığı açıklamada, Lukaşenko'nun seçimleri yüzde 80 oranında oyla kazandığını açıkladı. Seçimlerde Lukaşenko'nun ana rakibi olarak görülen Tikhanouskaya'nın ise yüzde 9.9 oranında oy aldığı belirtildi.

Tikhanouskaya, gerilimin yükselmesinin ardından yaptığı açıklamada itidal çağrısında bulunmuştu. Kadın aday, "Polisten ve askerlerden, halkın bir parçası olduklarını hatırlamalarını istiyorum. Seçmenlerimden provokasyonu önlemelerini istiyorum. Lütfen şiddete son verin" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

Svetlana Tihanovskaya: Belarus'ta 26 yıllık 'diktatör'e meydan okuyan kadın adaySvetlana Tihanovskaya: Belarus'ta 26 yıllık 'diktatör'e meydan okuyan kadın aday