Hong Kong'da Çin karşıtı medya patronu gözaltına alındı

Hong Kong'da Çin'e yönelik eleştirileriyle tanınan 71 yaşındaki medya patronu Jimmy Lai, tartışmalı ulusal güvenlik yasası kapsamında gözaltına alındı. Lai'nin sahibi olduğu medya kuruluşunu basan 200 polisin, 25 kutu 'kanıt' topladığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hong Kong'da haftalar süren kitlesel protestolara rağmen haziran ayında kabul edilen tartışmalı güvenlik yasası kapsamında, Çin'e karşı eleştirileriyle tanınan 71 yaşındaki medya patronu Jimmy Lai gözaltına alındı. Geçtiğimiz sene Beyaz Saray'da ağırlanan Jimmy Lai, yabancı güçlerle işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Jimmy Lai, sahibi olduğu Next Digital medya şirketinin genel merkezine düzenlenen bir baskınla gözaltına alındı. Bu sırada binaya mahkeme emriyle girdiği belirtilen yaklaşık 200 güvenlik yetkilisinin arama yaptığı, 25 kutu dolusu 'kanıt' topladığı belirtiliyor. Hong Polisi, Lai'nin yanı sıra oğlu Ian'ın ve yedi kişinin daha gözaltına alındığını açıkladı. Lai'nin ve oğlunun evlerinde de baskınlar yapıldığı belirtiliyor.

Lai, Hong Kong'da Çin karşıtı gösterilere verdiği destekle tanınan bir isim. Aynı zamanda, Hong Kong'daki Çin karşıtı gösterilere destek almak için sık sık Washington'ı ziyaret ettiği biliniyor. Lai Beyaz Saray'da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dahil bir dizi üst düzey yetkiliyle görüşmüşken, Pekin'de 'hain' olarak görülüyor.

Hong Kong'da haziranda kabul edilen tartışmalı ulusal güvenlik yasası, Çin'in ayrılıkçılık, terör ve yabancı güçlerle işbirliği olarak değerlendirdiği her durumun cezalandırılmasını öngörüyor. (DIŞ HABERLER)