Beyrut’ta olanları bir de böyle okuyun

Gazeteci Murat Yetkin Beyrut'taki büyük patlamanın Ortadoğu'daki siyasi dengeleri etkileyebileceğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 4 Ağustos’ta meydana gelen patlamanın nedenleri ve olası sonuçlarını analiz etti. YetkinReport'taki 'Beyrut’ta olanları bir de böyle okuyun' başlıklı yazıda patlamanın nedeniyle ilgili 'komplo teorilerinin' yanı sıra patlamanın olası siyasi sonuçları da değerlendirildi.

Yazıdan bir bölüm şöyle:

Beyrut’taki Türkiye Büyükelçisi Hakan Çakıl o gün saat 18.00 gibi yüksek bir apartmanın üst katlarındaki resmî konutundayken siren sesleri duydu. Camdan bakınca, fazla değil 1 kilometre kadar uzaktaki liman bölgesindeki yangını gördü. Önce önemsemedi, yangın Beyrut’ta rastlanmayan bir şey değildi. Ama birkaç dakika sonra dumanlar kızıl-kahverengine döndü ve büyümeye başladı. Kısa süre sonra, saat 18.08’de de o feci patlama meydana geldi. Büyükelçi patlamayı konuttaki hasarla, yaralanmadan atlatmıştı ama 7 Ağustos akşamı itibarıyla patlamada 156 kişi ölmüş, 6 binden fazla kişi yaralanmış, 300 bin kişi evlerinden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 7 Ağustos’ta Ayasofya’daki Cuma namazından çıkarken elde patlamaya dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Doğruydu. Kanıt bulunamıyordu. Patlamanın olduğu depo adeta erimiş deniz 100 metre çapında bir koy gibi rıhtımın o bölümünü içine çekmişti. Ancak Ankara’ya ulaşan son bilgiler liman bölgesindeki bir havai fişek fabrikasında çıkan bir yangının (siyah dumanlar) amonyum nitrat deposuna sıçradığını (kızıl-kahve dumanlar) senaryosuna ağırlık kazandırıyor. Lübnan yetkililerinin üzerinde durduğu bu senaryo, Türk Büyükelçisinin siyah dumanların, açık, kızıl-kahve dumanlara dönüşmesi gözlemiyle örtüşüyor. Tabii bunun kaza süsü verilmiş ustaca planlı bir sabotaj, bir saldırı olduğu da anlaşılabilir sonunda, ama şimdilik ihmal üzerinde duruluyor.

Yani kasıt ve sabotaj küçük ihtimal, ihmal ve aldırmazlık büyük ihtimal. Daron Acemoğlu’nun “Ulusların Çöküşü” kitabında anlatılanların bir örneğini da canlı olarak Lübnan’da, Beyrut’ta yaşıyoruz sanki.

Bu senaryo, eğer doğrulanırsa, pek çok komplo teorisini açığa düşürecek. Bunlardan birisi 2750 ton amonyum nitratın Hizbullah’a ait olduğu ve bunu öğrenen İsrail’in de onu patlattığıydı.

YAZININ DEVAMI