Macron: Fransa rolünü oynamazsa Lübnan'a Türkler karışacak

Beyrut’taki patlamanın ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Lübnan'a gitmesi tartışmalara yol açtı. Macron, Lübnan’ın iç işlerine karıştığı yönündeki eleştirilere, “Eğer Fransa kendi rolünü oynamazsa, İranlılar, Türkler, Suud’lar, Lübnan’da kendi çıkarları için güç sahibi olacaklar” diyerek cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanel Macron, 5 Ağustos’ta yaşanan patlamanın ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gitmesi nedeniyle Fransız muhalefeti tarafından Lübnan’ın iç işlerine karışmakla suçlandı. Fransız BFMTV kanalında kendisine bu konuyla ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Macron, Fransa’nın kardeşlik ve yardım amacıyla bölgede oduğunu ve Lübnan halkının çıkarlarını koruduğunu söyledi.

Fransa’nın Lübnan’da olmasının bir gereklilik olduğunu ifade eden Macron, “Eğer Lübnan halkının çıkarlarına inanan Fransa kendi rolünü oynamazsa, Lübnan’ın iç işlerine karışan İranlılar, Türkler, Suudlar ve bölgedeki diğer güçler olacak. Bu ülkelerden bazıları bunu Lübnan halkın için değil, kendi jeopolitik ve ekonomik çıkarları için yapacak.” ifadelerini kulladı.

NE OLMUŞTU?

Emmanuel Macron’un, Beyrut’taki ziyareti sırasında Lübnan’lı vatandaşların bazıları Macron’a, “Rejimin değişmesini istiyoruz” şeklinde çağrıda bulunmuşlardı. Macron da yaptığı açıklamada, Hükümet’ten reform talepleri olduğunu ve reformlar yapılmazsa Lübnan’ın daha zor günler yaşayacağını söylemişti. Macron’un sözleri,muhalefetteki sol görüşlü Boyun Eğmeyen Fransa Partisi tarafından Lübnan’ın iç işlerine karışmakla eleştirilirken, muhalefetteki aşırı sağcı Ulusal Cephe tarafından da Macron’un ‘şov’ yaptığı şeklinde yorumlandı. (DIŞ HABERLER)

Lübnan'da 160 yıldır her nesil travma yaşıyorLübnan'da 160 yıldır her nesil travma yaşıyor

Beyrut’taki patlama kültür ve sanat mekânlarını yok etti: 'İç savaş sırasında bile bu kadar kötü olmamıştı'Beyrut’taki patlama kültür ve sanat mekânlarını yok etti: 'İç savaş sırasında bile bu kadar kötü olmamıştı'