İşkenceyle 'itirafı' alınan Çinli 27 yıl sonra serbest

Çin'de 27 yıl önce işkence altında alınan itirafla cinayetten suçlu bulunup müebbet hapis cezası verilen Zhang Yuhuan, aklanarak serbest kaldı.  9 bin 778 gün sonra özgür kalan Zhang, sayısız temyiz başvurusunda itirafın işkenceyle alındığını söylemişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de 1993 yılında iki erkek çocuğu öldürdüğünü işkence altında 'itiraf ettikten' sonra cezaevine gönderilen Zhang Yuhuan, 27 yıl sonra mahkeme kararıyla aklanarak serbest bırakıldı. 9 bin 778 gün sonra özgürkalan Zhang, Çin devletine tazminat davası açacak.

Zhang, Ekim 1993'te, Jinxian bölgesindeki köyünde komşu evin iki erkek çocuğunun ölü bulunması sonrası şüpheli olarak gözaltına alındı. 1995 yılında cinayetten hüküm giyerek idam cezasına çarptırıldı, bu ceza sonradan müebbet hapse çevrildi. Zhang, suçlamaları hiçbir zaman kabul etmeyerek kendisinden işkence altında 'itiraf' alındığını söylemekten vazgeçmedi.

Ancak Mart 2019'a kadar geçen 26 yıldaki temyiz başvuruları kabul görmedi. Bu tarihte ise Yüksek Mahkeme davayı yendien görmeyi kabul etti. Davayı yeniden açan savcılık makamı duruşmadı, Zhang'ın itirafında tutarsızlıklar olduğunu ve suçla uyuşmadığını ortaya koydu. Yüksek Mahkeme yargıcı Tian Ganlin de, Zhang'a verilen cezayı haklı çıkaracak doğrudan bir kanıt bulunmadığı gerekçesiyle savcılığın tavsiyesini kabul etti.

İşkence altında 'itiraf' sonucu 27 yıl boyu özgürlüğü elinden alınan Zhang şimdi, Çin devletine tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Avukatı, hem maddi tazminattalep edeceklerini, hem de davadaki hatalı yargı kararlarına sebep olan kişilerden hesap sorulmasını isteyeceklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)