Yeni Zelanda'da pandemi sürecinde işsizlik azaldı

Yeni Zelanda'da işsizlik oranları pandemi sürecinde yüzde 0.2 oranında düştü. Hükümet, virüse karşı ilk etapta çok sıkı önlem alıp erken normalleşme sayesinde bu sonucu elde ettiklerini belirtirken, muhalefete göre asıl bilanço henüz netleşmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüne karşı Başbakan Jacinda Ardern'in liderliğinde izlediği başarılı politikayla uzmanlardan övgü alan Yeni Zelanda'da, işsizliğin azaldığı açıklandı. Ülkede dünyanın en sıkı sokağa çıkma yasaklarının uygulanmasına rağmen, işsizlik oranı yüzde 4.2'den 4.o'a düştü. Bu azalma ekonomistleri şaşırtırken, muhalefet de korona krizi nedeniyle artık iş aramaktan vazgeçenlerin sayılmadığı eleştirisi getirdi.

Yeni Zelanda İstatistik Kurumu'nun açıklamasına göre, yılın son çeyreğinde, yani korona virüsü önlemleri henüz alınmamışken yüzde 4.2 oranında seyreden işsizlik oranı, yüzde 4.0'a düşmüş durumda. Maliye Bakanı Grant Robertson bu verinin 'ekonominin gücünü gösterdiğini' ve koronaya karşı alınan sıkı önlemlerin doğruluğunu kanıtladığını söyledi. Robertson, "Ekonomiyi daha erken açabilmemiz, istihdamı kurtardı. Bu, virüsün önüne geçmenin ekonomi için yapabileceğimiz en iyi şey olduğunun kanıtı" diye konuştu. İşçi Partili bakan, Avustralya'daki yüzde 7.4 ve ABD'deki yüzde 11.1 oranındaki işsizlik verilerine dikkat çekti.

YENİ ZELANDA KORONA KRİZİNİ NASIL YÖNETTİ?

Yeni Zelanda hükümeti, korona virüsü salgınının ilk patlak verdiği mart ayında dünyanın en sıkı karantinalarından birini uygulamış, vakaların sıfırlanmasının ardından önlemler nisan sonuyla haziran başı arasında aşamalı olarak hafifletilmişti. Bu sıkı tedbirler ülkede virüsün yayılmasının ve iç bulaşın önüne geçmek açısından övgüyle karşılanmıştı. Yeni Zelanda'da hayat, sınırlarda uygulanmaya devam eden katı kontrollerin dışında normale dönmüş durumda.

MUHALEFET, HESAPLAMA YÖNTEMİNİ ELEŞTİRDİ

İstatistik kurumunun açıklaması da böyle bir ortamda gelmişken, muhalefetteki merkez sağcı Ulusal Parti, insanların iş aramaktan vazgeçtiğine dikkat çekti. Partinin ekonomi sözcüsü Paul Goldsmith, "Bugünkü işsizlik verileri, ülkedeki istihdam krizinin durumunu tam anlamıyla anlatmıyor" dedi. Goldsmith, hükümetin iş yerlerine sağladığı maaş desteğinden 452 bin 435 kişinin faydalandığını belirterek, "Bu ekonomik düşüşün etkisi, ücret sübvansiyonları 1 Eylül'de bittiğinde hissedilecek" dedi.  (DIŞ HABERLER)