Patlama sonrası Lübnan'da buğday krizi: Ana silo yok oldu

Beyrut'taki patlamada, ülkenin ana buğday silosunun yok olduğu açıklandı. Lübnan Maliye Bakanı Raoul Nehme, mevcut stokların 'bir aydan kısa süreye yetecek miktarda olduğunu' söylese de "Ekmek ya da un krizi yok" dedi. Buğday taşıyan dört geminin ise acilen Trablusşam limanına yanaştırılmak istendiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta liman bölgesinde meydana gelen patlamada, ülkenin buğday stoklamak için kullandığı ana silonun yerlebir olduğu belirtildi. Lübnan Maliye Bakanı Raoul Nehme, ülkenin bir aydan kısa bir süre için yeterli buğdayı olduğunu söylese de, un krizi beklemediklerini açıkladı.

Reuters'a konuşan Lübnanlı bakan, patlamada ülkenin Beyrut limanında bulunan ana buğday silosunun yok olduğunu söyledi. Nehme, söz konusu siloda 120 bin tonluk kapasiteye rağmen patlama sırasında 15 bin ton buğday bulunduğunu, diğer silolardaki stokların ise 'bir aydan kısa süreye yetecek miktarda olduğunu' söyledi. Bununla birlikte "Ekmek ya da un krizi yok" diyen Lübnanlı bakan, "Yeterince stokumuz var ve uzun vadede Lübnan'ın ihtiyacını karşılayacak gemiler yolda" diye konuştu.

'TRABLUSŞAM'A ACİL GEMİ YANAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

LBCI haber kanalı da hükümetin, Trablusşam limanına acilen 25 bin ton un taşıyan dört geminin transfer edilmesine çalıştığını duyurdu.  Lübnan buğday ihracatçıları birliğinin başkanı Ahmed Hattit ise El Ahbar gazetesine demecinde, piyasanın bir buçuk aylık ihtiyacını karşılayacak kadar un stoku olduğunu söyledi.

Patlama öncesinde derin ekonomik kriz nedeniyle protesto gösterilerine sahne olan Lübnan'da, hükümetin nakit bulmakta zorlanması nedeniyle buğday ithalatı yavaşlamıştı. Çok ağır bir hasar alan Beyrut limanı da, ülkenin 6 milyonluk nüfusunun gıda ihtiyacının ithal edilmesi açısından büyük rol üsteleniyordu. (DIŞ HABERLER)