ABD'li astronotlar Space X aracıyla dünyaya döndü

Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX şirketine ait ait Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılan NASA astronotları Türkiye saatiyle 21:48'de Florida açıklarında suya iniş yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ilk insanlı uçuş görevini tamamlayan Crew Dragon uzay aracı Atlantik Okyanusu’nun Florida kıyılarına yakın sulara iniş yaptı.

NASA astronotları Bob Benhken ve Doug Hurley’i taşıyan Crew Dragon uzay aracı, daha önce hesaplandığı üzere TSİ 21.48’de Dünya’ya indi.

Kapsül saatte yaklaşık 560 kilometre hızla alçalırken, 5500 metre yükseklikte ilk paraşüt sistemi açıldı, daha sonra kapsülü yavaşça suya indiren ikinci paraşüt sistemi 1800 metre irtifada devreye girdi.

NASA'dan yapılan açıklamada, SpaceX tarafından üretilen "Crew Dragon" mekiğinin parçası olan kapsülün, atmosfere girdikten sonra paraşütle Florida eyaletinin Meksika Körfezi kıyısındaki Pensecola kenti açıklarında suya indiği belirtildi. Bu, ABD'nin 45 yıl aradan sonra uzaydan denize yaptığı ilk iniş olmanın yanında, özel bir şirketin geliştirdiği roket ve mekikle gerçekleştirilen ilk insanlı uzay yolculuğunu dönüş seferiyle tamamlamış oldu.

Bob Behnken (solda) ve Doug Hurley (sağda) mayıs sonunda Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmişti.

​Elon Musk'ın kurucusu olduğu uzay taşımacılığı şirketi Space X tarafından üretilen uzay aracı, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) işbirliği ile geçen mayıs sonunda Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılmıştı. Bu, NASA'nın Space Shuttle programını 2011'de sonlandırmasından bu yana ABD'den yapılan ilk insanlı uzay seferi olmuştu.

NASA'nın personel mekiği üretmeyi durdurması nedeniyle, ISS'de görevli astronot ve kozmonotlar Rus yapımı "Soyuz" mekikleriyle taşınıyordu.

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump Twitter'dan yaptığı paylaşımla astronotların Dünya'ya dönüşünü duyurdu. Trump paylaşımında "Astronotlar 45 yıl içinde ilk sıçrayışı tamamladı. Çok heyacan verici" ifadelerini kullandı. (AA)

SpaceX kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlandıSpaceX kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlandı