Yunanistan'la ikinci Navtex gerilimi

Türkiye'nin Meis krizinin yatışmasının hemen ardından bu kez Kıbrıs açıklarında sismik çalışma için Navtex yayınlaması Yunanistan'ın tepkisini çekti. Atina'dan, "Kıbrıs'ın egemenlik hakları ihlal ediliyor" tepkisi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, Yunanistan ile Meis adası açıklarında Oruç Reis gemisi nedeniyle yaşanan krizin yatışmasından saatler sonra bu kez Kıbrıs ile Lübnan arasında araştırma yapmak için yeni bir Navtex yayınladı. Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin bölgeye gönderildiği belirtilirken, Atina'dan da tepki gecikmedi.

YENİ NAVTEX'TE NE VAR?

Doğu Akdeniz'deki yeni Navtex duyurusu, Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'nın internet sayfasında yer aldı. Navtex'te, Barbaros Hayreddin Paşa, M/V Tanux-1 ve R/V Apollo Moon isimli gemilerin sismik çalışma için Doğu Akdeniz'de görevlendirildiği bilgisi verildi. Buna göre, çalışmalar 28 Temmuz-18 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Navtex'te, diğer gemilerden 5 deniz mili açıktan geçilmesi istendi.

DENDİAS: EGEMENLİK HAKLARININ İHLALİ

Yunan basını söz konusu deniz sahasının '2, 3 ve 13 numaralı Kıbrıs münhasır ekonomik bölgeleri' olduğunu yazarken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da tepki geldi. Dendias, Barbaros gemisinin bu bölgeye gönderilmesini 'AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarının açık ihlali' olarak niteledi.

Antenna televizyonuna konuşan Dendias, Türkiye ile müzakere ve temas aşamasında olduklarını ama resmi bir diyaloğun henüz başlamadığını söyledi. "Bu temaslar başarılı olursa, müzakereleri yeniden başlatacağız' diyen Dendias, 'Yunanistan'ın şantaja maruz kalırken diyalog kurmayacağı' yorumu da yaptı.

MEİS KRİZİ NASIL YATIŞTI?

Yunanistan'la Oruç Reis gemisi nedeniyle Meis adası açıklarında tırmanan gerilim, Almanya'nın devreye girmesiyle yatışmıştı. İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez'in Ankara ve Atina ziyaretlerinin ardından da, Türkiye'nin Meis açıklarındaki faaliyetleri askıya aldığı ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Oruç Reis'in arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası'na 180 kilometre mesafede. Yani yanında falan, kıta sahanlığında değil. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, 'Madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim' dedi. Şimdilik de bir müddet bekletebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

NAVTEX NEDİR?

Navtex, 'Navigational Telex' ifadelerinin kısaltması. Denizciler arasında iletişim sağlayan haberleşme sistemi anlamına gelen Navtex üzerinden seyrüsefer uyarıları, meteoroloji tahminleri ve güvenlik bilgileri iletiliyor. (DIŞ HABERLER)